Καφές Λουμίδης

 

Το πρωί για να "ανοίξει το μάτι μου" χρειάζομαι οπωσδήποτε τον καφέ μου. Αν δεν πιώ δε την πρώτη γουλιά δεν μου "παίρνεις" κουβέντα. Διπλός ελληνικός είναι η προτίμησή μου, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι.

Φαντάζεστε την χαρά μου όταν πήρα πρόσκληση για καφέ απο τον Παπαγάλο Λουμίδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο καφενείο "Η Ωραία Ελλάς" στο Μοναστηράκι. Ενας χώρος τόσο νοσταλγικός, διακοσμημένος με αφίσες που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές, με μεγάλα παράθυρα που σε αφήνουν να απολαύσεις την Ακρόπολη σε όλο της το μεγαλείο.

 

 

Εκεί μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για τον καφέ. Ο κ.Καστανάς μας έκανε την γνωριμία με τον καφέ ...

 

 

Eίδαμε και μυρίσαμε τον καφέ όπως είναι στην αρχική του μορφή, πως είναι αφού καβουρδιστεί και φυσικά πως φτάνει στους καταναλωτές.

 

 

Μάθαμε για τα χαρμάνια του καφέ, για το καβούρδισμα που γίνεται με μεγάλη προσοχή αφού απο αυτό εξαρτάται το χαρακτηριστικό του καφέ και τέλος για την άλεση που δίνει τις αρωματικές ουσίες του καφέ. Φυσικά ανακαλύψαμε με τη βοήθεια του κ.Λάζαρου το μυστικό για το ψήσιμο του πετυχημένου καφέ.

 

 

Σιγανή φωτιά είναι το πρωταρχικό στοιχείο.

 

 

Ιδανικό είναι το ψήσιμο του ελληνικού καφέ στη χόβολη (στη λίστα η χόβολη για τον Αι-Βασίλη..χιχιιχ).

 

 

Επόμενο στοιχείο είναι ότι βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα καφέ και ζάχαρης αλλά δεν ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό και να λιώσει/απορροφήσει τον καφέ απο την επιφάνεια ... τότε ανακατεύουμε απαλά. Οταν αρχίσει να σχηματίζεται το δαχτυλίδι φουσκώματος στα τοιχώματα στο μπρίκι μας, είμαστε σε καλό δρόμο. Μόλις το κέντρο στο μπρίκι καλυφθεί απο το φούσκωμα σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε ... χαμηλά και κοντά στο φλυτζάνι αν θέλουμε το λατρεμένο καϊμάκι, ψηλά και μακριά απο το φλυτζάνι αν δεν αγαπάμε το καϊμάκι.

 

 

Και αφού ετοιμάσαμε τα καφεδάκια μας, τα απολαύσαμε με γλυκό του κουταλιού που μάς προσφέραν.

 

 

Τι λέτε για ένα καφεδάκι ?