Μακεδονικός Χαλβάς - Μέρος 1ο

 

Πως αρχίζει μια υπέροχη μέρα στη Θεσσαλονίκη ?

Παίρνεις το αεροπλάνο, φτάνεις Θεσσαλονίκη, σε παίρνει ένα πούλμαν και σε πάει στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ. Σε καλωσορίζουν θαυμάσιοι άνθρωποι και σου προσφέρουν πρωϊνό που περιέχει καλούδια φτιαγμένα απο ταχίνι και Μακεδονικό χαλβά. Είναι να μην αρχίσει υπέροχα η μέρα σου ?

Ετσι ξεκίνησε και για μένα η περασμένη Πέμπτη. Προσκεκλημένη της εταιρίας ΑΦΟΙ ΧΑΙΤΟΓΛΟΥ, μέσω της Hill & Knowlton, έφτασα μαζί με τους υπόλοιπους καλεσμένους στην καρδιά παραγωγής του Μακεδονικού Χαλβά για μια ξενάγηση και ενημέρωση.

 
photo with permission by Haitoglou Bros
 

Οικοδεσπότες μας για την ημέρα ήταν ο κ.Λευτέρης Χαϊτογλου, η κ.Στέλλα Τσάρα και ο Σεφ κ.Νίκος Κατσάνης. Ολοι τους εξαιρετικοί, φιλόξενοι, ευγενικοί και χαμογελαστοί.

Ο Σεφ είχε ετοιμάσει για το καφέ μας συνοδευτικά με ταχίνι, σουσάμι και χαλβά. Απίθανα ... ότι έπρεπε για να γεμίσουμε ενέργεια. Φυσικά εμείς οι food bloggers κάναμε τις απαραίτητες ερωτήσεις για το χειρισμό στο μαγείρεμα του ταχινιού, του σησαμέλαιου και των υπόλοιπων προϊόντων.

 

 

Οσο απολαμβάναμε τον καφέ μας και γευόμαστε τις δημιουργίες του Σεφ, μάθαμε απο τον κ.Χαϊτογλου πως ξεκίνησε η εταιρία το 1924 και τι προσπάθεια χρειάστηκε για να φτάσει να γίνει η μεγάλη και γνωστή εταιρία που είναι σήμερα.

 

 

Μια εταιρία που είναι αμιγώς οικογενειακή, απαριθμεί περίπου 300 εργαζομένους, οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε έκταση 170.000 τ.μ., η γκάμα της φτάνει τα 2000 προϊόντα με βασικό τον γνωστό μας Μακεδονικό Χαλβά και γίνεται εξαγωγή σε περισσότερες από 52 χώρες .

 

 

Ο κ.Χαϊτογλου μάς εκμυστηρεύτηκε ότι σαν παιδί ο χαλβάς τού ήταν αδιάφορος αλλά τώρα πια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, επαγγελματικής και γευστικής. Μας είπε για τον καθημερινό έλεγχο κάθε παρτίδας χαλβά απο τον ίδιο και για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στην πρώτη ύλη ώστε τα προϊόντα να είναι πάντοτε αρίστης ποιότητας. Μάς ενημέρωσε για το πιστοποιημένο πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας που εφαρμόζεται στη βιομηχανία, τόσο στην παραγωγή όσο και στις πρώτες ύλες.

 

 

Μάθαμε ότι για τον καθαρισμό του πρωτογενούς σησαμιού δεν χρησιμοποιούνται χημικά, και ήταν κάτι που μας ενθουσίασε αλλά αυτό που μας άφησε άφωνους ήταν όταν μας είπε ότι το ζύμωμα του χαλβά γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι. Ηταν απίστευτο μέχρι που το είδαμε με τα μάτια μας ... ο γεροδεμένος υπάλληλος ζύμωνε 40 κιλά χαλβά που είχαν θερμοκρασία γύρω στους 70β., με το χέρι, αφαιρώντας τα σκληρά κομμάτια καραμέλας και δημιουργώντας την σωστή υφή. Εχετε δοκιμάσει χαλβά ζεστό ? Εμείς είχαμε την τύχη και χαρά να "κλέψουμε" απο τη λεκάνη ζυμώματος και να γευτούμε τη θεσπέσια γεύση. Μια γεύση τελείως διαφορετική ! Να φανταστείτε ότι κάποιοι απο την παρέα που δεν ήταν οπαδοί του χαλβά, κοντέψαν να αδειάσουν την λεκάνη (χιχιχιιχ).

 

 

Οπως καταλαβαίνετε μετά το πρωινό μας, έγινε η ξενάγηση στους χώρους παραγωγής. Φυσικά φορέσαμε τις απαραίτητες ρόμπες, σκουφιά και παπουτσάκια (οχι δεν θα γελάσετε, δεν έχω φωτο ... ουπς μόλις θυμήθηκα ... κάποιος με τράβηξε με την ένδυση ... να στείλει τη φωτο παραυτα). Είναι μια θαυμάσια εμπειρία να τριγυρνάς και να βλέπεις τα στάδια απο τον καθαρισμό του σουσαμιού μέχρι τη συσκευασία του έτοιμου χαλβά. Να βλέπεις τον καθαρισμό του σουσαμιού απο ξένα στοιχεία και τη διαλογή των καλύτερων σπόρων για την παραγωγή. Να βλέπεις τις παραδοσιακές μηλόπετρες να βοηθούνται απο μηχανήματα στο άλεσμα του σουσαμιού. Να βλέπεις το ταχίνι να ρέει και να παίρνει τον δρόμο του για τις διάφορες παρασκευές. Να βλέπεις τους ανθρώπους που εργάζονται στην παραγωγή να σου χαμογελούν και να συσκευάζουν τα προϊόντα με μεθοδικότητα.

 
photo with permission by Haitoglou Bros
 

Ενα θα σας πώ .. το καταευχαριστήθηκα !!!

 

 

Μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, επιστρέψαμε στην αίθουσα όπου είχε ετοιμαστεί ένα ελαφρύ γεύμα. Γεύμα με δημιουργίες του Σεφ Ν.Κατσάνη με προϊόντα της εταιρίας όπως το σησαμέλαιο και το ταχίνι. Φυσικά συζητήσαμε και αναλύσαμε την παρασκευή τους πριν εξαφανίσουμε το περιεχόμενο των πιάτων μας. Οσο για τις συνταγές, κάποιες καταγράφηκαν και θα τις μοιραστώ μαζί σας προσεχώς.

 

 

 

 

 

 

 

Με αυτό το γεύμα έκλεισε πανέμορφα η επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις. Ολη όμως η παρέα έδωσε ραντεβού για το βράδυ, στο εστιατόριο Clochard που είμασταν καλεσμένοι του κ.Χαίτογλου. Μείνετε συντονισμένοι, για να δείτε στην επόμενη ανάρτηση, πως περάσαμε τη βραδυά μας !