Κρουασανόπιτα με κιμά

 

Είπαμε ... ότι μαθαίνουμε το κάνουμε πράξη. Ετσι και εγώ, μετά το σεμινάριο για ζύμες/πίτες της Σεφ Ντίνας Νικολάου, πήρα τα αλευράκια μου και τα υπόλοιπα υλικά μου, ανασκουμπώθηκα και δημιούργησα.

Η Σεφ μας έδειξε τρεις πίτες, η μία πιο νόστιμη απο την άλλη. Μία τάρτα με κολοκύθα και μαστέλο Χίου, η άλλη μια τυρόπιτα σουφλέ με ζύμη πεϊνιρλί και η τρίτη κρουασανόπιτα αλμυρή με γέμιση λουκάνικου. Ολες με εκπληκτικές ζύμες για βάση και απίθανο συνδυασμό υλικών (απαραίτητη η λατρεμένη πάπρικα της Σεφ).

Εγω λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω την κρουασανόπιτα ... περισσότερο για το υπέροχο σχέδιό της που φαντάζομαι ότι θα είναι το σουξέ σε τραπέζι. Ακολούθησα τη συνταγή που μας έδωσε η Σεφ με την μόνη διαφορά ότι αντί για λουκάνικο χρησιμοποίησα κιμά που είχα πρόχειρο. Εφτιαξα κατ'αρχήν το ζυμάρι ... υπέροχο ... ελαστικό, μαλακό ... ζύμωνα και ούτε κατάλαβα πως πέρασε ο χρόνος, θα μπορουσα να ζυμώνω ακόμα ... ήταν τόσο χαλαρωτικό. Ανοιξα τη ζύμη σαν να έφτιαχνα κρουασανάκια, έβαλα την γέμιση, έψησα και απόλαυσα.

Το αποτέλεσμα απο γεύση ήταν υπέροχο όσο για την εμφάνιση της πίτας ... απίθανη

Καλή όρεξη

 

 

Υλικά :

 
για τη ζύμη 
  • 25 γρ μαγιά 
  • 100 γρ νερό (χλιαρό) 
  • 500 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. (εγω έβαλα "μαλακό" που μας είπε η Σεφ) 
  • 50 γρ βούτυρο (σε κυβάκια/θερμοκρασία δωματίου) 
  • 100 γρ γάλα 
  • 100 γρ στραγγιστό γιούρτι 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 κ.γ αλάτι
για τη γέμιση
  • 300 γρ λουκάνικα με πράσα 
  • 100 γρ κασέρι 
  • 150 γρ μαλακό κατσικίσιο τυρί 
  • 2 ασπράδια αυγών για την πίτα 
  • 2 κρόκοι αυγών 
  • μαυροκούκι

 

Εκτέλεση :

 
Ετοιμάζουμε τη ζύμη 
  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Στη λακούβα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι. 
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχίζοντας απο αυτά που βρίσκονται στη λακούβα και παίρνοντας και λίγο λίγο το αλεύρι απο γύρω. 
  4. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε και σιγά σιγά τη διαλυμένη μαγιά. 
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας. 
  6. Βγάζουμε τη ζύμη μας απο το μπωλ, την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5 λπετά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. 
  7. Την τοποθετούμε πάλι στη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση 
  1. Αν χρησιμοποιήσουμε λουκάνικο, αφαιρούμαι τη μεμβράνη απο τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε με μαχαίρι το κρέας. 
  2. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κρέας με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. 
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε κιμά όπως έκανα εγώ, απλώς ανακατεύουμε με τα υλικά της γέμισης. 
  4. Αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την πίτα μας 
  1. Λαδώνουμε ενα ταψι 28εκ και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και λαδώνουμε και αυτό με πινέλο. 
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια 
  3. Παίρνουμε το ένα και κρατάμε σκεπασμένα τα άλλα δύο στη άκρη.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου περίπου 25 εκ. 
  5. Με μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά ώστε να έχουμε 6 ή 8 τρίγωνα κομμάτια. 
  6. Παίρνουμε το ένα τρίγωνο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση στην φαρδιά πλευρά του τριγώνου. 
  7. Τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν, παίρνοντας την φαρδιά πλευρά και τυλίγοντας φτάνουμε στη μύτη του τριγώνου. 
  8. Αφήνουμε στην άκρη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα τρίγωνα και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. 
  9. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε και αυτό σε φύλλο αλλα δεν το κόβουμε.
  10. Βάζουμε γέμιση στη άκρη γύρω γύρω στο μισό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό. 
  11. Το ρολό το γυρίζουμε και φτιάχνουμε ενα στριφτάρι.
  12. Τοποθετούμε το στριφτάρι στη μέση του ταψιού μας. 
  13. Γύρω απο το στριφτάρι τοποθετούμε τα κρουασανάκια με φορά απο το ταψί μας προς το στριφτάρι. 
  14. Αλείφουμε την πίτα με τους κρόκους (χτυπημένους) και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι. 
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175β. για 45-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
 

 

Post comment as a guest

0
  • No comments found