Φρέσκα ζυμαρικά και σάλτσα με μανιτάρια

 

Για να δούμε τι μάθαμε! Καλά είναι τα σεμινάρια αλλά πρέπει να γίνονται πράξη όσα μαθαίνεις. Πρέπει να προσπαθείς να αναπαράγεις ότι είδες, ότι έκανες, στη δικιά σου κουζίνα πια.

Ετσι και εγώ ... μετά το σεμινάριο στο Recipease ... αποφάσισα να φτιάξω ζυμαρικά. Πήρα το αλευράκι μου, τα αυγουλάκια μου, τη λεκανίτσα μου και ξεκίνησα. Ολα καλά ... εκανα το ζυμαράκι μου, όμως ήρθε και η ώρα που αναρωτήθηκα ... ετσι πρέπει να είναι? μήπως θέλει λίγο ζύμωμα ακόμα? ο Σεφ Jimmy είπε ότι πρέπει να είναι ελαστικό και μεταξένιο ... είναι το δικό μου έτσι? Αφου σιγουρεύτηκα ότι το ζυμαράκι μου ήταν όπως το θυμομουν απο το σεμινάριο, το έβαλα να ξεκουραστεί και ετοιμάστηκα για το κόψιμο. Μηχανή για το κόψιμο ζυμαρικών δεν έχω ... οπότε επιστράτευσα το αγαπημένο μου μίξερ, το οποίο έχει εξάρτημα για το κόψιμο των ζυμαρικών. Εβγαλα το ζυμάρι μου απο το ψυγείο και άρχισα το παιχνίδι. Το πόσο ευχαριστήθηκα τη διαδικασία .. δεν λέγεται!! Το μεγαλείο ήταν όταν σε 4 λεπτουδάκια είχα βρασμένα τα λαζανάκια μου.

Απόλαυση ... !!! Μπορεί τα ζυμαρικά απο τα σ/μ να είναι μεγάλη ευκολία αλλά τα φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά δεν συγκρίνονται με τίποτα. Οταν πάρεις και το κολλάει .. τα ετοιμάζεις στο τσάκα τσάκα.

 

 

Υλικά :

 
για τα ζυμαρικά 
  • 300 γρ αλεύρι τύπου 00 
  • 3 αυγά
για τη σάλτσα 
  • 500 γρ μανιτάρια (εγω έβαλα porcini και shitake) 
  • 1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 250 γρ κρέμα γάλακτος 
  • αλατοπίπερο
 

Εκτέλεση :

 
Ζυμαρικά 
  1. Σε ενα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κάνοντας μια λακούβα ση μέση. 
  2. Στη λακούβα βάζουμε τα αυγά. 
  3. Με ενα πηρούνι ανακατεύουμε τα αυγά. 
  4. Οταν εχουν διαλυθεί τα αυγά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε παίρνοντας και λίγο λίγο το αλεύρι απο τα πλαϊνά. 
  5. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, ανακατεύοντας τώρα πιέζοντας το πηρούνι προς τις μεριές του μπωλ. 
  6. Βγάζουμε το ζυμάρι μας απο το μπωλ και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο. 
  7. Το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστικό και μεταξένιο. 
  8. Σχηματίζουμε μία μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. 
  9. Τοποθετούμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. 
  10. Βγάζουμε απο το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε τα ζυμαρικά μας.

 

Για το κόψιμο των ζυμαρικών υπάρχουν 3 τρόποι.
Ο παραδοσιακός.

-Ανοίγουμε φύλλο αρκετά λεπτό όπως κάνουμε για τις πίτες μας.

-Οταν έχουμε το πάχος που θέλουμε, πασπαλίζουμε με αλευράκι και διπλώνουμε το φύλλο μας σε ρολό.

-Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε κομμάτια στο πάχος που θέλουμε να έχουν τα ζυμαρικά μας.

-Ξεδιπλώνουμε και έχουμε έτοιμα τα ζυμαρικά μας.

Με εξάρτημα του μίξερ

-Προσαρμόζουμε το εξάρτημα στο μίξερ.

-Παίρνουμε μικρά κομμάτια απο τη ζύμη μας και την βάζουμε στην υποδοχή.

-Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ μας.

-Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια που θα πέφτουν τα ζυμαρικά.

-Σταματάμε τη λειτουργία όταν έχουμε το επιθυμητό μήκος ζυμαρικών.

-Κόβουμε και ξεδιπλώνουμε τυχόν κολλημένα μεταξύ τους.

Με μηχανή ζυμαρικών

-Τοποθετούμε το μοχλό ρύθμισης στη θέση 1 ή 9 (ανάλογα με τη μηχανή που διαθέτουμε). Θέλουμε οι κύλινδροι της μηχανής να είναι στην πιο "ανοιχτή" θέση.

-Πλαταίνουμε τη μπάλα της ζύμης με τα χέρια και την περνάμε απο τη μηχανή.

-Διπλώνουμε το φύλλο που θα βγει στα 3 και το ξαναπερνάμε πάλι απο τη μηχανή.

-Ξαναδιπλώνουμε και ξαναπερνάμε απο τη μηχανή για μία ακόμα φορά.

-Μετακινούμε το μοχλό ρύθμισης μία θέση ώστε οι κύλινδροι να "κλείσουν" ελάχιστα.

-Περνάμε το φύλλο μας απο τη μηχανή.

-Συνεχίζουμε μετακινώντας το μοχλό μία θέση κάθε φορά και περνώντας το φύλλο μας απο τη νέα θέση.

-Οταν φτάσουμε στην τελευταία θέση, θα έχουμε ενα μακρύ φύλλο, έτοιμο για κόψιμο.

-Κόβουμε το μακρύ αυτό φύλλο ώστε να έχουμε το μάκρος των ζυμαρικών που επιθυμούμε και περνάμε το κάθε φύλλο απο τον κόπτη.

-Ετοιμα τα ζυμαρικά μας. 

 
  1. Βάζουμε νερό αλατισμένο να βράσει σε μία μεγάλη κατσαρόλα. 
  2. Παράλληλα σε ενα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να ζεσταθεί. 
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν. 
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια μας. 
  5. Ανακατεύουμε και σωτάρουμε καλά τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε 
  6. Σε αυτή τη φάση, το νερό στην κατσαρόλα θα έχει βράσει. 
  7. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε απαλά. 
  8. Στο τηγάνι προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε 
  9. Στα 3 λεπτά (ανάλογα το πάχος) τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα. 
  10. Παίρνουμε ζυμαρικά απο την κατσαρόλα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια. 
  11. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.