Μοσχαράκι με λευκή σάλτσα

 

Σήμερα θα σας πω τον άλλο πόνο μου. Εκτός απο τα μπιφτέκια τούβλα ... έχουμε και τα λεμονάτα νερομπλούτσι! Ωιμε .. μεγάλος καημός και αυτά. Ενώ τα κοκκινιστικά φαγητά, σε γενικές γραμμές τα πετύχαινα, άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο, με τα λεμονάτα ή αυτά με άσπρες σάλτσες είχα ένα θεματάκι. Νερομπλούτσι ... που σημαίνει "άνοστο φαγητό" ... αλλά εγώ τη χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη όταν το φαγητό μου είναι πολύ "νερουλό".

Ετσι λοιπόν έβγαιναν οι άσπρες/λεμονάτες σάλτσες μου. Γιατροσόφια και εδώ μου πρότειναν πολλά ... μα δεν έλεγε να δέσει η σάλτσα από μόνη της. Αναγκαζόμουν λοιπόν στο τέλος του μαγειρέματος να βγάζω το κρέας και να δένω τη σάλτσα. Ομως να πω την αμαρτία μου, αυτή τη διαδικασία την βαριόμουν και τελικά άφηνα τη σάλτσα νερουλή. Νόστιμη αλλά νερουλή.

Μέχρι που βρήκα το κόλπο ... αλευρώνω τα κομμάτια του κρέατος ελαφρά και κατόπιν τα τσιγαρίζω ... αυτό λοιπόν το λίγο αλευράκι κάνει θαύματα. Δένει υπέροχα τη σάλτσα και δίνει μια μεστή όψη στο τελικό πιάτο.

 

 

Υλικά : 

 
  • 800 γρ μοσχάρι 
  • 50 γρ περίπου αλεύρι 
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε ροδέλες 
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό 
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 
  • 1/2 κ.γ. κάρυ 
  • 1/2 κ.γ. εστραγκόν 
  • αλάτι 
  • πιπέρι
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Πλένουμε και κόβουμε το μοσχάρι μας σε μερίδες. 
  2. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το αλευρώνουμε ελαφρά. 
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε το αλευρωμένο κρέας. 
  4. Μόλις χρυσίσει το κρέας απο όλες τις πλευρές, το βγάζουμε και το κρατάμε ζεστό σε ένα πιάτο. 
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας το υπόλοιπο λάδι. 
  6. Οταν ζεσταθεί το λάδι μας, σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά ξεκολλώντας τυχόν κομμάτια απο τον πάτο του σκεύους. 
  7. Προσθέτουμε το κρέας μας, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. 
  8. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και το χυμό λεμονιού. 
  9. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει το κρέας μας. 
  10. Μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μας με μια πηχτή σάλτσα.