Καραμελωμένες πατάτες με σαφράν

 

Καλημέρα σας. Κρυώνει ο καιρός και χειμωνιάζει σιγά σιγά ... νομίζω ότι πρέπει να φτιάξω σουπίτσα ... ε?

Ομως ακόμα δεν μου έχει έρθει η όρεξη για σουπίτσα .. οπότε ... Σκέφτηκα να ανεβάσω αυτές τις πατατούλες που είναι σκέτη γλύκα.

Εχετε καταλάβει ότι μου αρέσουν τα γλυκά φαγητά ... και αυτό εδω είναι ένα απο αυτά.

 

Υλικά : 

 
  • 1 κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες 
  • 1 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί 
  • 1 πρέζα σαφράν (0,25 του γραμμαρίου) 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 
  • αλάτι, πιπέρι
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τις πατατούλες. Δεν τις τηγανίζετε, τις σοτάρετε μέχρι να πιάσουν γύρω-γύρω μια μικρή κρούστα. 
  2. Όταν όλες οι πατάτες έχουν γυαλίσει καλά τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Τις ανακατεύετε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει. 
  3. Σβήνετε με το κρασί. 
  4. Ρίχνετε μέσα το σαφράν, ανακατεύετε καλά να σκορπιστεί παντού, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά της ώρας. 
  5. Ανοίγετε τη κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν οι πατάτες μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί και να μείνει μόνο το λάδι. 
  6. Τις ανακατεύετε με προσοχή για να μη σπάσουν.

Tips

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικές σε μέγεθος πατάτες και να τις κόψετε σε μικρά κομμάτια όπως έκανα και εγώ.
*Οι πατάτες θα πρέπει να τσιγαριστούν σε στρώσεις για να μπορέσουν να τσιγαριστούν και όχι να βράσουν. Αν δεν έχετε σκεύος που να χωράει στην βάση όλες τις πατάτες τότε κάντε τις σε 2 δόσεις.

 

Καλή επιτυχία

 

Η συνταγή είναι του κ. Ηλία Μαμαλάκη

 

Post comment as a guest

0
  • No comments found