Πιλάφι με σαφράν, τηγανητό φιδέ και ρόδι

 

Η πρώτη εντύπωση μετράει λένε. Ετσι και στο φαγητό. Το σερβίρισμα και το στήσιμο των υλικών στο πιάτο είναι η πρώτη εντύπωση. Σε αυτή την πρώτη εντύπωση μεγάλο ρόλο παίζουν και τα χρώματα. Οταν το φαγητό μας είναι μονότονο χρωματικά μας προδιαθέτει διαφορετικά απο ένα που έχει πάνω απο δύο χρώματα.

Σκεφτείτε ένα πιάτο φακές. Με αυτό το «υπέροχο» καφετουλί χρώμα. Και τώρα σκεφτείτε ένα πιάτο φακές, που όμως έχουμε προσθέσει χρυσοκαφετί κρουτόν, κύβους άσπρης φέτας και έχουμε ρίξει και μερικές σταγόνες χρυσοπράσινου ελαιόλαδου. Ποιό από τα δύο πιάτα θα σας ανοίξει την όρεξη ? Εμένα το δεύτερο πάντως.

Το χρωματικό στοιχείο και το σπάσιμο της μονοτονίας ήταν τα κριτήρια για την επιλογή της σημερινής συνταγής. Σε λίγο ξεκινάει η περίοδος των εορτών και τα τραπέζια και τα καλέσματα θα δώσουν και θα πάρουν. Σίγουρα όχι όπως άλλες εποχές αλλά σίγουρα κάτι θα τσιμπήσουμε πάλι. Γιατί λοιπόν να μην διαφοροποιήσουμε κάτι απλό όπως το πιλάφι?

Ο κρόκος κοζάνης, γνωστός και ως σαφράν θα δώσει το χρυσοκίτρινο χρώμα στο πιλάφι μας αλλά και αυτή την ιδιαίτερη γεύση. Ο φιδές και το κριθαράκι θα δώσουν τις διαφορετικές πινελιές στην υφή του φαγητού μας. Οι δε κόκκινες πέρλες του ροδιού θα συμβάλλουν στο παιχνίδι του ματιού αλλά και θα φέρουν την αντίθεση στη γεύση.

Το σημερινό πιάτο μας δεν εχει δυσκολία ... προσοχή μόνο όταν σωτάρετε τον φιδέ. Οταν αρχίσει να χρυσίζει βγάλτε τον όχι μόνο απο τη φωτιά αλλά και απο το τηγανάκι ώστε να σταματήσει να μαγειρεύεται και να παραμείνει το χρώμα του όπως το θέλετε.

Εγώ όπως βλεπετε και στις φωτογραφίες σωτάρισα (με την ίδια λογική του φιδέ) και μία χούφτα χοντρό κριθαράκι. Ετσι για το παιχνίδισμα του ματιού!

Επίσης, θα μπορούσατε αντί για το νερό που ζητάει η συνταγή να προσθέσετε ζωμό κότας ώστε να δώσετε λίγο επιπλέον γεύση, πάντα έχοντας υπ’όψιν σας τι θα συνοδεύσετε με το πιλάφι.

Βάλτε χρώμα λοιπόν στη ζωή σας αλλά και στο φαγητό σας !

Καλή όρεξη

 

 
 
 

Υλικά :

  • 250 γρ ρύζι για πιλάφι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 πρέζα σαφράν 0,25 του γραμμαρίου
  • 1 μεγάλο ώριμο ρόδι
  • 150 γρ φιδέ (μαλλιά αγγέλου)
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
 

Εκτέλεση :

  1. Πλένετε καλά το ρύζι με άφθονο κρύο νερό. Το αφήνετε να στεγνώσει σε ένα σουρωτήρι. 
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το φρέσκο βούτυρο και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε μέσα το ρύζι και το σωτάρετε μέχρι να στεγνώσει η κατσαρόλα και το ρύζι να απορροφήσει όλο το βούτυρο.
  3. Ρίχνετε μέσα 3 νεροπότηρα νερό.
  4. Προσθέτετε το σαφράν, αλατίζετε και ρίχνετε και ελάχιστο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και περιμένετε να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει για περίπου 10-12 λεπτά και μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το περισσότερο νερό.
  6. Το ξεσκεπάζετε κλείνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με μια υφασμάτινη πετσέτα και το αφήνετε στην άκρη.
  7. Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό τηγανάκι, βάζετε 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. λάδι, τα αφήνετε να ζεσταθούν καλά και ρίχνετε μέσα τον ωμό φιδέ. Τον σωτάρετε μέχρι να σκουρύνει και να γίνει χρυσός. Τον αποσύρετε από τη φωτιά, τον σπάτε σε μικρά κομμάτια, τον βάζετε μέσα στο κίτρινο πιλάφι και ανακατεύετε καλά.
  8. Ξεσπυρίζετε το ρόδι και ρίχνετε τους σπόρους μέσα στο πιλάφι. Ανακατεύετε, το βάζετε σε μια στρογγυλή φόρμα την οποία ξεφορμάρετε σε μια στρογγυλή πιατέλα και την σερβίρετε στο τραπέζι.