Αλμυρά
Τα "δικά μου" Ουαλικά λουκάνικα
Ολοι θα συμφωνήσουμε ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου. Την χώρα που συνδυάζει τα πάντα ... νησιά, θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, κάμπους, βουνά.
Ομως υπάρχουν στον παγκόσμιο χάρτη, χώρες με ασύγκριτες ομορφιές. Μέχρι τώρα, έχω σταθεί τυχερή και έχω επισκεφθεί πολλά μέρη και εχω μείνει ενθουσιασμένη. Είναι όμως στο πρόγραμμα αρκετά ακόμα που θέλω να επισκεφτώ γιατι μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Ενας μελλοντικός ταξιδιωτικός προορισμός μου είναι η Ουαλία. Η Ουαλία είναι μία απο τις χώρες που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωτεύουσα το Cardiff. Μια χώρα πεδινή με λίγα βουνά και με υπέροχο κλίμα αφού η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1 βαθμοί Κελσίου και τον Ιούλιο είναι 18 βαθμοί Κελσίου. Τα δε Μεσαιωνικά κάστρα που υπάρχουν διάσπαρτα σε αφήνουν άναυδο. Είμαι σίγουρη ότι μόλις φτάσεις στην Ουαλία μεταφέρεσαι αμέσως σε άλλες εποχές και ζεις ένα παραμύθι. Νομίζω ότι ενα ταξίδι στην Ουαλία θα είναι μια υπέροχη εμπειρία. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, θα τις βρείτε εδώ.
Και επειδή ταξίδι χωρίς γαστρονομική αναφορά δεν νοείται .. ας δούμε τι γίνεται με την Ουαλία. Η κουζίνα της Ουαλίας απο ότι φαίνεται έχει αρκετές επιρροές απο τις υπόλοιπες Βρετανικές κουζίνες αλλά δεν παύει να είναι αξιόλογη και με ενδιαφέρον. Στην γαστρονομική παλέτα θα βρούμε σίγουρα γαλακτοκομικά προϊόντα με τα τυριά να έχουν τον πρώτο λόγο. Τα κρέατα και αυτά έχουν εξέχουσα θέση μιας και η κτηνοτροφία είναι βασική ασχολία των περισσοτέρων κατοίκων. Πιάτα με βασικό υλικό το αρνί είναι συνδεδεμένα με την Ουαλική παράδοση. Φυσικά δεν λείπει και ότι προσφέρει η θάλασσα. Στις παράκτιες περιοχές τα θαλασσινά και τα ψαρικά είναι εκείνα που πρωταγωνιστούν στα τραπέζια. Το πράσο δε, είναι το σήμα κατατεθέν της Ουαλικής κουζίνας. Εχω την εντύπωση ότι είναι ένα υλικό που το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αυτή η πληροφορία με εξέπληξε ευχάριστα αφού το πράσο είναι ένα λαχανικό που λατρεύω. Βέβαια για να γευτώ όλα αυτά που έχει να προσφέρει η Ουαλία πρέπει να περιμένω λιγουλάκι. Μέχρι τότε ... εκμεταλεύομαι την ευκαιρία που μου δίνει η Βρετανική Πρεσβεία να συμμετάσχω σε μια Ουαλική γαστρονομική εβδομάδα, ετοιμάζοντας ενα απο τα παραδοσιακά πιάτα της χώρας.
Το πιάτο που επέλεξα να σας παρουσιάσω είναι τα Ουαλικά λουκάνικα (Glamorgan Sausages). Μην σας παραπλανήσει το όνομα. Δεν έχουν κρέας και εκτός απο το σχήμα τους δεν θυμίζουν σε τίποτα τα "γνωστά" μας λουκάνικα. Στην ουσία είναι ενα είδος τηγανιτής κροκέτας σε σχήμα μικρού λουκάνικου. Βασικά υλικά, το πράσο (φυσικά) και το τυρί, που ενώνονται μεταξύ τους με την προσθήκη φρυγανιάς τριμμένης και αυγού και αρωματίζονται με μυρωδικά για να δέσει το αποτέλεσμα. Στις περισσότερες συνταγές το τυρί που χρησιμοποιείται είναι το Caerphilly, που είναι ιδιαίτερο και ευρέως γνωστό στην Ουαλία. Ομως δυστυχώς εδω στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το βρούμε, οπότε το αντικατέστησα με ώριμο τσένταρ (το λευκό). Στα βασικά υλικά πρόσθεσα καρότο, θυμάρι, δυόσμο και μουστάρδα για επιπλέον γεύση, ενώ στο πανάρισμα έβαλα λίγο σιμιγδάλι για πιο τραγανό περίβλημα.
Εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η γλυκύτητα του πράσου και του καρότου εξισσοροπείται απο την αλμύρα του τυριού, ενώ τα μυρωδικά δίνουν ενα τόνο φρεσκάδας. Ενα σύνολο υπέροχο που αφήνει τον ουρανίσκο πλήρως ικανοποιημένο.
Υλικά :
- 250 γρ. πράσσα (κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες)
- 100 γρ. καρότα (τριμμένο)
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 180 γρ. τυρί mature cheddar (τριμμένο)
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. μαϊντανό φρεσκο
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- 1 κ.γ. δυόσμο φρέσκο
- 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 2 αυγά
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
για το πανάρισμα
- 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 αυγό
Εκτέλεση :
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες τα πράσα.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει.
- Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα και χαμηλώνουμε ελάχιστα τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε και σωτάρουμε μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην μαυρίσουν.
- Αποσύρουμε απο τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, το τριμμένο τυρί, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολάκι βάζουμε τα αυγά και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά στο μίγμα μας.
- Προσθέτουμε και τα πράσα με το καρότο απο το τηγάνι.
- Ανακατεύουμε καλά, με κουτάλι στην αρχή και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που στέκεται.
- Πλάθουμε λουκανικάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά να σφίξουν.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το πανάρισμα. Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρά το αυγό με δύο σταγόνες νερό. Σε ένα άλλο βάζουμε τη φρυγανιά με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε τα λουκάνικά μας απο το ψυγείο και τα πανάρουμε περνώντας τα πρώτα απο το αυγό και μετά απο τη φρυγανιά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Τηγανίζουμε τα λουκάνικα σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα με ένα πηρούνι συχνά μέχρι να χρυσίσουν.
- Τα βγάζουμε απο το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
- Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Δείτε και τις συνταγές που ετοίμασαν οι υπόλοιποι food bloggers που συμμετέχουν στην γαστρονομική εβδομάδα Tasting #mywales.