Χωριάτικη σαλάτα "αλλιώς"

 

 

Λατρεύω τις ντομάτες. Φρέσκιες, ζουμερές, γεμάτες γεύση με αυτό το κόκκινο χρώμα που σε καθηλώνει. Τις χρησιμοποιώ σε πολλά πιάτα που μαγειρεύω αλλά για μένα, σε σαλάτα είναι το απόλυτο.

Τις περισσότερες φορές όταν σκέφτομαι σαλάτα αυτή είναι σίγουρα ντοματοσαλάτα. Ντομάτες βάζω ακόμα και όταν φτιάχνω σαλάτες με πρασινάδες. Μου αρέσει αυτή η διαφορετική υφή που δίνει στο σύνολο αλλά και την ιδιαιτερότητα που βγάζει στη γεύση. Βέβαια δεν είναι πια στην εποχή της αλλά ευτυχώς μπορείς να βρεις αξιοπρεπέστατες ντομάτες και τώρα.

Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω τη συνταγή για μια σαλάτα που έφαγα σε ένα εστιατόριο στα Καλάβρυτα. Είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας χωριάτικης σαλάτας με στοιχεία απο τη ντακοσαλάτα. Νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα εκδοχή που αλλάζει λιγάκι το συνηθισμένο σκηνικό.

Οι ντομάτες και τα αγγούρια όπως τα ξέρουμε αλλά οι ελιές και η φέτα αλλάζουν μορφή. Τα παξιμάδια τραβάνε τα υγρά του γιαουρτιού και του ελαιόλαδου, μαλακώνουν και συμβάλλουν στο παιχνίδι με τις διαφορετικές υφές του πιάτου.

Ολα μαζί δημιουργούν ενα υπέροχο αποτέλεσμα. Φυσικά μπορείτε να "παίξετε" με τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τη γεύση σας!

 

Καλή σας όρεξη

 

 

Υλικά :

  • 2 μέτριες ντομάτες (κομμένες σε μπουκιές)
  • 1 μέτριο αγγούρι (κομμένο σε φέτες)
  • 6 κριθαρένια παξιμάδια
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 180 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. πάστα ελιάς
  • αλάτι
  • 50-60 ml ελαιόλαδο
 

Εκτέλεση :

 
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 ποτήρια νερό .
  2. Βουτάμε στο νερό τα παξιμάδια και τα βγάζουμε αμέσως και τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα μας.
  3. Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  4. Με ένα πηρούνι, σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τα παξιμάδια.
  5. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη φέτα.
  6. Προσθέτουμε στη σαλατιέρα τις ντομάτες, το αγγούρι και την κάπαρη.
  7. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  8. Προσθέτουμε το μίγμα γιαούρτι/φέτα.
  9. Τελειώνουμε βάζοντας στη σαλατιέρα και την πάστα ελιάς.
  10. Σερβίρουμε και ανακατεύουμε πριν μοιράσουμε ατομικά.