Αλμυρά
Μοσχάρι Στρογκανώφ & ξινόκρεμα
Το μοσχάρι είναι η δεύτερη επιλογή μου μετά το κοτόπουλο όταν πρόκειται να μαγειρέψω κρέας. Ψάχνοντας για ιδέες, έπεσα πάνω στη σημερινή συνταγή που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Την δοκίμασα και δεν απογοητεύτηκα.
Το "μοσχάρι Στρογκανώφ" σύμφωνα με το wiki, είναι μια ρωσική συνταγή με βασικά υλικά το μοσχάρι και την ξινόκρεμα (sour cream) που με το χρόνο απέκτησε ουκ ολίγες παραλλαγές. Μία απο τις πολλές συνταγές θα σας δώσω εδώ.
Εύκολη σε γενικές γραμμές. Το κόψιμο του κρέατος σε πολύ λεπτές λωρίδες βοηθάει το φαγητό να είναι έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο. Την ιδιαίτερη γεύση δε, την δίνει η ξινόκρεμα στη σάλτσα του πιάτου. Τη συνταγή που σας δίνω για την ξινόκρεμα μου την έχει δώσει ο Σεφ Μ.Πατεράκης. Οταν είναι έτοιμη, διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι μία εβδομάδα.
Οι πατάτες κομμένες σαν σπιρτόξυλα είναι το τέλειο συνοδευτικό. Νομίζω ότι το Στρογκανώφ είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε.
Καλή όρεξη.
Υλικά :
- 500 γρ. μοσχάρι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μουστάρδα (σκόνη)
- 1 φλ. ζωμό βοδινού
- 1/4 φλ. ξινόκρεμα (sour cream)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι
- 4 πατάτες
- 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
για την sour cream
- 1 φλ κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ξινόγαλα
Εκτέλεση :
- Ετοιμάζουμε την ξινόκρεμα 3 ημέρες πριν.
- Σε γυάλινο δοχείο βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ημέρες.
- Μετά τις δύο ημέρες, κλείνουμε το δοχείο με καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα να σφίξει τελείως και είναι έτοιμη.
Στρογκανώφ
- Κόβουμε το κρέας μας σε λωρίδες μάκρους 7εκ και πλάτους 2εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μουστάρδα.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί, περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ξινόκρεμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε απο το μάτι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει, περίπου 5 λεπτά.
- Δυναμώνουμε την εστία, προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε το μάτι.
- Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες (σαν σπιρτόξυλα). Τις τηγανίζουμε, τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε.
- Για να σερβίρουμε, σε ένα πιάτο βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα και απο πάνω τοποθετούμε τις πατάτες.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.