Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και δημητριακά

 

Ψωμί ολικής αλέσεως αγόρασα μία-δύο φορές απο το φούρνο. Εκτοτε ποτέ. Δεν μου αρέσει. Συνήθως είναι σαν μπετόν ή είναι τόσο λασπωμένο που δεν τρώγεται.

Οπως σας έχω πει, βαριέμαι να ψάχνω όλους τους φούρνους για να βρω "καλό" ψωμί και φτιάχνω μόνη μου. Ετσι λοιπόν, αφού παρακολούθησα το σεμινάριο στα Food Issues και γεύτηκα το ολικής εκεί, αποφάσισα να το επιχειρήσω και εγώ στο σπίτι.

Ενα θα πω ... απίθανο ψωμί. Τόσο γευστικό, αφράτο παρ'όλο που είναι ολικής και διατηρείται σαν φρέσκο τουλάχιστον δύο ημέρες. Στο σεμινάριο έμαθα ότι το βασικό στο ψωμί είναι η ζύμη. Πρέπει να έχουμε ένα ζυμάρι πολύ πολύ μαλακό, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια. Γιαυτό αυξομειώνουμε την ποσότητα του αλευριού και του νερού ανάλογα με το πως είναι η ζύμη μας. Αφού ανακατευτούν όλα τα υλικά, αρχίζουμε το ζύμωμα προσέχοντας να μην το παρακάνουμε και καταρρεύσει η γλουτένη. Για να δούμε ότι το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα κομμάτι απο το ζυμάρι σε μέγεθος καρυδιού, το πιάνουμε με τα δύο μας χέρια και το τεντώνουμε απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν δημιουργηθεί μια μεμβράνη χωρίς να σκιστεί είναι έτοιμο. Αν σχιστεί συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Η ξεκούραση του ζυμαριού είναι απαραίτητη ώστε να χαλαρώσει η γλουτένη. Ενα ακόμα μυστικό για το ψωμί είναι ότι δεν πρέπει στα υλικά η μαγιά με το αλάτι να μπαίνουν μαζί. Οπως μας είπε ο Σεφ, "η μαγιά με το αλάτι είναι εχθροί". Ετσι λοιπόν αφήστε και προσθέστε το αλάτι στο τέλος αφού έχετε ήδη ανακατέψει όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα δημητριακά που έχουμε χρησιμοποιήσει για τη σημερινή συνταγή είναι αυτά που τα τρώμε με γάλα για πρωινό. Εγω έβαλα αυτά που είναι ολικής αλέσεως και έχουν αποξηραμένα φρούτα μέσα.

Το αποτέλεσμα .. γευστικότατο και τελικά είναι πανεύκολο να φτιάχνεις ψωμί. Σίγουρα βέβαια βοήθησε και το σεμινάριο που παρακολούθησα .. όλα καλά όταν διαβαζεις πως πρέπει να φτιάξεις ψωμί, αλλά είναι άλλο πράγμα να το βλέπεις να φτιάχνεται μπροστά σου και να μπορείς να πιάσεις και να νιώσεις το ζυμάρι στην προκειμένη.

Δοκιμάστε τη συταγή για το ψωμί με αλεύρι ολικής που σας δίνω σήμερα και είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε!!

 
 

Υλικά : 

 
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής 
  • 1 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης 
  • 1 1/2 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1/4 ποτήρι χλιαρό γάλα 
  • 1 κ.σ. βούτυρο 
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό 
  • 2 κ.σ. ηλιόσπορους καθαρισμένους
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε τα δημητριακά και το γάλα. Ανακατεύουμε και μαλακώνουμε τα δημητριακά για περίπου 3-4 λεπτά. 
  2. Προσθέτουμε στο μπωλ τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το αλάτι και τους ηλιόσπορους. 
  3. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. 
  4. Προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε/ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μίγμα πολύ μαλακό αλλά που να ξεκολλά απο τα χέρια μας. 
  5. Πλάθουμε το ζυμάρι μας σε ατομικά ψωμάκια ή σε καρβελάκι. 
  6. Πασπαλίζουμε με τους ηλιόσπορους. 
  7. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα. 
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180C.
  9. Ψήνουμε τα ψωμιά μας για 30 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
 
 

Post comment as a guest

0
  • No comments found