Φαλάφελ

 

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα. Είχαμε παραγγελιά. Η κόρη ήθελε φαλάφελ και η μάνα η μαγείρισσα δεν χαλάει χατήρι.

Το φαλάφελ είναι ο δικός μας ρεβυθοκεφτές με μικρές αλλαγές. Αλλά αφού το παιδάκι μου ήθελε φαλαφελ, φαλάφελ έφτιαξα. Η κόρη με προμήθευσε με τη συνταγή που φτιάχνει συμμαθητής της και της αρέσει και ανέλαβα έργο. Βέβαια ευκαιρία ήταν, γιατι δεν είχα φτιάξει ποτέ μου. Τα ρεβύθια γενικώς μου αρέσουν αλλά εκτός απο σούπα (κόκκινη ή ασπρη) δεν τα έχω μαγειρέψει. Ενδιαφέρουσα ήταν η παρασκευή τους. Οσο για τη γεύση τους ... ιδιαίτερη. Η κόρη μου πάντως ενθουσιάστηκε και τα καταευχαριστήθηκε και αυτό είναι το παν.

Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τα φαλάφελ για συνοδευτικό ή να γεμίσετε αραβικές πίτες και να φτιάξετε και χούμους και να έχετε ενα ελαφρύ κυρίως γεύμα.

Καλή όρεξη

 
 

Υλικά : 

 
  • 250 γρ. ρεβύθια 
  • 1 κρεμμύδι ξερό 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό 
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό 
  • 1 κ.γ. κύμινο 
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι 
  • αλάτι & πιπέρι 
  • 1/2 λίτρο καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
για το σερβίρισμα 
  • αραβικές πίτες 
  • ντομάτα σε ροδέλες 
  • κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες 
  • χούμους 
  • μαρούλι
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Βάζουμε τα ρεβύθια σε μπωλ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε αποβραδίς. 
  2. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό για περίπου μισή ώρα. 
  3. Οταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα νερό απο το ζουμί. 
  4. Πολτοποιούμε τα ρεβύθια σε μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα και τα βάζουμε στο μπωλ. 
  5. Ξεχωριστά πολτοποιούμε το κρεμμύδι με το σκόρδο κα το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο πολτό των ρεβυθιών. 
  6. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας. 
  7. Βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπαλάκια. 
  8. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει. 
  9. Παίρνουμε κουταλιές απο το μίγμα και πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα, γυρίζοντας και απο τις δύο πλευρές. 
  10. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι. 
  11. Σερβίρουμε βάζοντας τα φαλάφελ μέσα σε αραβική πίτα και προσθέτοντας ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και χούμους.