Πλιγουροκεφτές

 

Κάτι διαφορετικό έχουμε σήμερα για όσους νηστεύουν. "Yalanci Cig Kofte" (Γιαλαντζί τσι κεφτέ) ... Τσι κεφτέ είναι μια τούρκικη συνταγή που αποτελείται απο πλιγούρι και ωμό κιμά. Τα υλικά "ψήνονται" με τα μπαχαρικά που μπαίνουν στο μίγμα. Αν σας αρέσουν τα ωμά/ταρτάρ φαγητά το τσι κεφτέ θα το λατρέψετε.

Στο γιαλαντζί τσι κεφτέ δεν υπάρχει ο κιμάς και αυτό το κάνει ενα πιάτο που μπορούμε να το φάμε την περίοδο της νηστείας. Είναι ενα τέλειο ορεκτικό, δροσερό και ολίγον καυτερό. Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Ελενα που την έχει απο την πεθερά της η οποία ακόμα ζει στην Πόλη. Το ορεκτικό αυτό το έχουμε φάει αρκετές φορές στο σπίτι της και ήταν καιρός να το φτιάξω και εγώ.

Είναι εύκολο στην παρασκευή του, το μόνο που θέλει είναι αρκετό και καλό ζύμωμα ώστε να δέσουν τα υλικά. Μπορείτε να το φτιάξετε τώρα την περίοδο της νηστείας αλλά να σας πώ ότι συνοδεύει άριστα και οποιοδήποτε κρέας, οπότε έχετε το υπόψιν σας για αργότερα.

Καλή όρεξη

 

 

Υλικά : 

 
  • 1 φλ. πλιγούρι (ψιλό) 
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κ.γ. πιπεριά κέρατο (ψιλοκομμένη) 
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
  • 1 κ.γ. μπούκοβο 
  • 1/2 κ.γ. κύμινο 
  • αλάτι και πιπέρι 
  • μαρούλι και λεμόνι για το σερβίρισμα
 

Εκτέλεση :

 
  1. Κάτω απο τρεχούμενο νερό ξεπλένουμε το πλιγούρι. 
  2. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπωλ. 
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. 
  4. Αρχίζουμε το ζύμωμα. 
  5. Κάθε φορά που στεγνώνει το μίγμα μας, βρέχουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα. 
  6. Επαναλαμβάνουμε το ζύμωμα/βρέξιμο όσο χρειαστεί ώστε να έχουμε ενα μίγμα σφιχτό και να μην θρυμματίζεται. 
  7. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για μισή ωρίτσα και να δέσουν τα υλικά και τα αρώματα. 
  8. Μετά το μισάωρο βρέχουμε πάλι τα χέρια μας και ζυμώνουμε για μια τελευταία φορά. 
  9. Παίρνουμε δόσεις απο το μίγμα και πλάθουμε "σουτζουκάκια". 
  10. Τα σερβίρουμε τυλιγοντάς τα σε λίγο μαρούλι και στάζοντας επάνω τους σταγόνες λεμονιού.
 
 

Post comment as a guest

0
  • No comments found