Φαρφάλε στο Φούρνο

 

Αγαπημένη συνταγή. Για πολλά χρόνια ήταν η πρώτη επιλογή στα "επίσημα" τραπέζια. Συνταγή που την δοκίμασα, κάπου πίσω στο 1990, απο την Αλίκη (τέως γυναίκα του συναδέλφου μου Κυριάκου), μου άρεσε και φυσικά την κατέγραψα. Από τότε την έχω κάνει αμέτρητες φορές. Κυρίως σε γιορτές αλλά όχι μόνο. Για εμένα που δεν τα πήγαινα και καλά με το μαγείρεμα (τότε), ήταν μια συνταγή εύκολη, που είχε πάντα επιτυχία. Ιδανική λοιπόν για να "σταθεί" στα τραπέζια που έκανα. Κερδιζε δε πάντα τις εντυπώσεις και ικανοποιούσε όλα τα γούστα.

Πρέπει να ομολογήσω ότι, τα τελευταία χρόνια πειραματιζόμενη με δυσκολότερες συνταγές, δεν την έχω φτιάξει. Αρπαξα λοιπόν την ευκαιρία, όταν η Καίτη μου ζήτησε μία συνταγή για μακαρόνια στο φούρνο. Η συνταγή που σας δίνω είναι όπως την έχω απο την Αλίκη. Εγώ όμως την μαγείρεψα σήμερα με κάποιες αλλαγές ώστε να χρησιμοποιήσω υλικά που ήδη είχα στο σπίτι.

Και το βασικό υλικό που ήθελα να χρησιμοποιήσω ήταν οι φαρφάλες. Τις συγκεκριμένες μου τις έφερε δώρο η κόρη μου απο ένα ταξίδι της στην Ιταλία. Λέγονται "farfalle tigrate" δηλαδή τιγρένιες πεταλούδες, φαντάζομαι λόγω της εικόνας τους. Ηρθε λοιπόν η ώρα να τις δοκιμάσω. Οσο για τα τυριά, εγω έβαλα παρμεζάνα και τσένταρ που είχα στο ψυγείο. Και εσείς, αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή, αλλάξτε τα υλικά ανάλογα με την προτιμησή σας ή με το τι έχετε εύκαιρο. Να πω ότι τα ζυμαρικά σε μικρό μέγεθος είναι ιδανικά. Κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει πέννες, φιογκάκια, ριγκατόνι, κοφτό μακαρονάκι ακόμα και βίδες. Θα πρότεινα να μην χρησιμοποιήσετε σπαγγέτι γιατι δεν θα κάτσουν ωραία σαν βάση και θα χάσετε υλικό απο τις ενδιάμεσες στρώσεις.

Οπως πάντως και να το φτιάξετε είναι ενα φαγητό απίθανο. Καίτη ...καλή επιτυχία και με το καλό το εγγονάκι !

 
 

Υλικά : 

 
  • 500 γρ. ζυμαρικά (φαρφάλε ή φιογκάκια ή κοφτό μακαρονάκι ή βιδάκια) 
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ 
  • 10 φέτες ζαμπόν 
  • 10 φέτες μπέικον 
  • 500 γρ. τυρί ένταμ (τριμμένο) 
  • 250 γρ. τυρί γκούντα (τριμμένο) 
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β. 
  2. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά μας (al dente). 
  3. Οταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα ζεματάμε με λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  4. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το μπέικον. 
  5. Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά. 
  6. Απλώνουμε απο πάνω τη μισή ντομάτα και κατόπιν τα μισά από τα αλλαντικά. 
  7. Βάζουμε και τα μισά τυριά σε στρώση. 
  8. Προσθέτουμε απο πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά σε στρώση. 
  9. Συνεχίζουμε απλώνοντας την ντομάτα, προσθέτοντας τα αλλαντικά και τελειώνουμε με μία στρώση απο τα υπόλοιπα τυριά.
  10. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος. 
  11. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180β. για περίπου 30-45 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει η επιφάνεια ενα χρυσοκάστανο χρώμα. 
  12. Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να κόβεται εύκολα.
 
 

Post comment as a guest

0
  • No comments found