Γλυκοπατάτες με Αυγά & Τυρί

 

Πατάτες και αυγά, αγαπημένα υλικά. Ιδίως οι πατάτες. Σε οποιαδήποτε μορφή. Βραστές, τηγανητές, ψητές ! Κάποτε, πριν πολλά χρόνια, μου είχε πει η μαμά μου ότι έπρεπε να παντρευτώ παραγωγό απο τη Θήβα (τότε ηταν ονομαστές οι πατάτες της Θήβας) ώστε να μου φέρνει τις πατάτες με το τσουβάλι. Μόνο έτσι θα σωζόταν η κατάσταση.

Σε κανονικές συνθήκες, όταν φτιάχνω τηγανιτές πατάτες, συμβαίνει το εξής : Τηγανίζω την πρώτη τηγανιά, την βάζω σε πιάτο, όσο τηγανίζεται η δεύτερη "τσιμπάω" απο την πρώτη. Οταν είναι έτοιμη η δεύτερη, έχει εξαφανιστεί η πρώτη. Ετοιμάζω και τρίτη τηγανιά που ενώ γίνεται, τσιμπάω απο τη δεύτερη. Κάποια στιγμή το παιρνω απόφαση και σταματάω γιατί αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μου τελειώσουν οι πατάτες. Είμαι πατατού, τι να κάνω ?

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην δοκιμάσω και τις γλυκοπατάτες που μπορούμε και βρίσκουμε πια και εδώ. Τις έχω κάνει τηγανητές αλλά και ψητές. Είναι εξίσου γευστικές. Αμφιταλαντεύομαι στο αν μου αρέσουν περισσότερο οι "κανονικές" ή οι "γλυκές". Θα συνεχίσω με τις δοκιμές μέχρι να αποφασίσω ... χιχιχιιχι

Η συνταγή σήμερα έχει γλυκοπατάτες και αυγά. Εύκολα και χωρίς κόπο, στο φούρνο. Μπορείτε να ετοιμάσετε το σημερινό πιάτο είτε για πρωϊνό/δεκατιανό ή ακόμα να το απολαύσετε σαν ελαφρύ μεσημεριανό.

Καλή όρεξη

 
 

Υλικά : 

 
  • 2 μεσαίες γλυκοπατάτες 
  • 1 κρεμμύδι ξερό 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι 
  • 2-3 αυγά 
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα 
  • 2 κ.σ. cheddar 
  • φρυγανισμένες φέτες ψωμιού
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190β. 
  2. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Οχι πολύ μικρά για να μην μας καούν. 
  3. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια. 
  4. Σε ένα μπωλ βάζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. 
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε πυρίμαχο ταψάκι σε στρώση. 
  6. Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 
  7. Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα των τυριών. 
  8. Σπάμε τα αυγά πάνω απο τα τυριά και πασπαλίζουμε απο πάνω με τα υπόλοιπα τυριά. 
  9. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ασπράδια. 
  10. Σε ένα πιάτο βάζουμε μία φρυγανισμένη φέτα ψωμιού, τοποθετούμε απο πάνω ενα αυγό με πατάτες και σερβίρουμε.
 
 

Post comment as a guest

0
  • No comments found