Μαλακές μπουκιές Pretzel

 

Η πρώτη μου επαφή με τα Pretzel ήταν πριν απο πολλά χρόνια. Βρισκόμουν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και περίμενα την ανταπόκρισή μου, οπότε κάθισα να πιώ ένα καφέ. Εκεί στην προθήκη της καφετέριας είδα αυτά τα ψωμένια κορδόνια με το χοντρό αλάτι και είπα να τα δοκιμάσω.

Το σκληρό περίβλημα με το μαλακό εσωτερικό σε συνδυασμό με το αλάτι, μου έκανε εντύπωση. Οταν δε το δοκίμασα μπορώ να πω ότι γευστικά με ικανοποίησε πλήρως. Απο τότε, όσες φορές πετυχαίνω pretzel, δεν τα αφήνω να μου ξεφύγουν.

Ηρθε λοιπόν ο καιρός να προσπαθήσω να τα φτιάξω και σπίτι. Διαβάζοντας συνταγές για την παρασκευή τους, θεώρησα ότι ήταν ψιλοδύσκολη διαδικασία, αλλά είχα λάθος. Εχει βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, ζύμωμα, φούσκωμα, βράσιμο, ψήσιμο, αλλά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη τεχνική.

Η συνταγή που επέλεξα μας δίνει pretzel σε μπουκιές, οπότε δεν υπάρχει λόγος αστοχίας στην εμφάνιση. Γίνονται αρκετά κομμάτια και είναι ιδανικά για σνακ.

Καλή επιτυχία

 

 

Υλικά :

 
  • 375 ml νερό (χλιαρό) 
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 2 κ.γ. αλάτι 
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά 
  • 600 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο) 
  • 150 γρ. μαγειρική σόδα 
  • 10 ποτήρια νερό 
  • 1 αυγό 
  • χοντρό αλάτι
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο χλιαρό νερό. 
  2. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. 
  3. Στο μπωλ του μίξερ μας βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύουμε. 
  4. Προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Ισως χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλεύρι παραπάνω απο τη δοσολογία αλλά μην το παρακάνετε. 
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε κορδόνι 30εκ. 
  7. Κόβουμε το κορδόνι με μαχαίρι σε κομμάτια 2.5 εκ. 
  8. Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. 
  9. Μόλις βράσει προσθέτουμε με προσοχή τη σόδα. Προσέχουμε γιατι όταν πέσει η σόδα στο νερό θα αφρίσει και θα φουσκώσει. 
  10. Ρίχνουμε τα κομμάτια ζύμης στο νερό και τα αφήνουμε στο νερό για 30 δευτερόλεπτα και αμέσως με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε αντικολλητικό χαρτί. 
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230β. 
  12. Αραιώνουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τις μπουκιές. 
  13. Πασπαλίζουμε με το αλάτι. 14. Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καφετί χρώμα. 
  14. Αφήνουμε να κρυώσουν.
 
 

Προσαρμοσμένη συνταγή απο εδώ

Post comment as a guest

0
  • No comments found