Παλικαριά σούπα

 

Ο καιρός παιχνίδια κάνει. Πότε έτσι πότε γιουβέτσι .. χιχιιχ .. όχι δεν έχουμε γιουβέτσι σήμερα. Επειδή μου φαίνεται σαν να κρύωσε λιγουλάκι η ατμόσφαιρα, μια σουπίτσα νομίζω ότι είναι ότι μας χρειάζεται.

Μπορούμε να διαλέξουμε μια φασολάδα ... ή φακές ...ακόμα και γιουβαρλάκια ! Ισως παλικαριά σούπα? Οταν βρέθηκα σε γνωστό κατάστημα με καλούδια στον Πειραιά και άκουσα να λένε για αυτή την ποικιλία οσπρίων, η περιεργειά μου άναψε και όπως ήταν φυσικό αγόρασα για να μαγειρέψω.

Ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ότι "παλικάρια ή παλικαριά" ονομάζουν μια συνταγή (συνήθως σαλάτας) στην Κρήτη που γίνεται απο "μείγμα όλων των οσπρίων που έχουμε στο ντουλάπι μας" .. όπως λέει και η αγαπητή Βαγγελιώ. Απο τη κρητική συνταγή θεωρώ ότι πήρε και το ονομά της αυτή η ομάδα οσπρίων που αγόρασα εγώ (ορκο βεβαια δεν παίρνω). Επειδή τις σαλάτες με τα όσπρια δεν τις πολυσυμπαθώ, αποφάσισα να κάνω την παλικαριά σούπα.

Τα όσπρια που απαρτίζουν την παλικαριά είναι : φακές καφέ, φακές κόκκινες, φάβα κίτρινη, ρεβύθια, φασόλια χάντρες, φασόλια μαύρα, φασόλια γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια κόκκινα, φασόλια μπαρμπούνια, φασόλια πράσινα ψιλά, μπιζέλια. Ενδιαφέρον ε ?

Η οδηγία που μου δώθηκε απο το κατάστημα ήταν μούλιασμα απο βραδίς και κανονικά μαγείρεμα σαν σούπα. Το αποτέλεσμα ... απίθανο .. μια γεύση εκπληκτική ... νομίζω ότι είναι ιδανική για όσους δεν τρώνε όσπρια ... όλα μαζί κάνουν εναν φοβερό συνδυασμό. Οταν βρεθείτε λοιπόν μπροστά στην παλικαριά, μην διστάσετε να την πάρετε και να την μαγειρέψετε.

Καλή όρεξη

 

Υλικά : 

 
  • 250 γρ. όσπρια παλικαριά 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 
  • 2 καρότα μέτρια 
  • 1 κλωνάρι σέλινο 
  • 2 μέτριες ντομάτες 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 φλ. ελαιόλαδο 
  • αλάτι & πιπερι
  • 4 περίπου ποτήρια νερό
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Μουλιάζουμε τα όσπρια σε νερό απο το βράδυ. 
  2. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε σε τρυπητό, τα περνάμε ένα νεράκι και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, τις ντομάτες σε κυβάκια και τα καρότα σε ροδέλες 
  4. Στην κατσαρόλα βάζουμε το μισό απο το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα. 
  5. Βάζουμε τις ντομάτες, το πελτέ, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. 
  6. Προσθέτουμε τα όσπρια και το νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά. 
  7. Ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε τη σούπα μας προσαρμόζουμε την ποσότητα του νερού.