Κοτοπιτάκια

 

Για τις ώρες της λιγούρας και του τσιμπολογήματος, για την εκδρομή, για συνοδευτικό και γιατί όχι για ελαφρύ βραδυνό. Βέβαια δεν μπορείς να φας μόνο ένα. Το ξέρω πολύ καλά αυτό.

Τα κοτοπιτάκια μπορούν να ταιριάξουν με σχεδόν όλα τα κυρίως πιάτα οπότε είναι πασπαρτού. Η γέμιση μπορεί να προσαρμοστεί στο γούστο του καθενός. Η ζύμη γίνεται εύκολα αλλά μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη . Στην αγορά υπάρχουν κάποιες που είναι πάρα πολύ καλές και σας λύνουν τα χέρια αν δεν υπάρχει χρόνος ώστε να φτιάξετε μόνοι σας.

Καλή επιτυχία

 

 

Υλικά :

 
ζύμη 
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
  • 250 ml ελαιόλαδο 
  • 450 γρ αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του) & ίσως επιπλέον, ανάλογα με το γιαούρτι/λάδι που θα χρησιμοποιήσετε 
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • πιπέρι
γέμιση 
  • 1 στήθος κοτόπουλο (περίπου 300 γρ) 
  • 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη) 
  • 250 γρ. γκούντα ή κασέρι ή εμμενταλ ή ρεγκάτο 
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα 
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι 
  • 1 αυγό 
  • 1 αυγό (χωριστά κρόκος/ασπράδι)
 

Εκτέλεση :

 
ζύμη 
  1. Στο μπωλ του μίξερ μας βάζουμε το γιαούρτι με το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα. 
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. 
  3. Ζυμώνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. 
  4. Κάνουμε τη ζύμη μας μπαλάκι, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
γέμιση 
  1. Βράζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε. 
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης (και το κοτόπουλο) και ανακατεύουμε καλά.
συναρμολόγηση 
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β.
  2. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε περίπου 30 ίσα μπαλάκια.
  4. Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου περίπου 8εκ. 5. Στο κέντρο του δίσκου τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση.
  5. Με το πινέλο απλώνουμε λίγο ασπράδι περιμετρικά στο δίσκο.
  6. Κλείνουμε το πιτάκι μας με ένα δεύτερο δίσκο που τοποθετούμε απο πάνω.
  7. Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν οι δίσκοι.
  8. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα μπαλάκια.
  9. Τοποθετούμε τα κοτοπιτάκια μας στο ταψί.
  10. Με ένα πινέλο αλοίφουμε τα πιτάκια μας με τον κρόκο που τον έχουμε αραιώσει με λίγες σταγόνες νερό.
  11. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
 

 

 

Προσαρμοσμένη συνταγή της Ν.Νικολάου

Post comment as a guest

0
  • No comments found