Ψωμάκια για hamburger

 

Τι δεν λείπει ποτέ απο το τραπέζι την ώρα του φαγητού ? Φυσικά το ψωμί. Είμαστε ψωμάδες, τι να κάνουμε ?

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση του αποδεκτού ψωμιού απο φούρνους της γειτονιάς κατάντησε εφιάλτης. Βαρέθηκα να αγοράζω ψωμί το πρωί και το απόγευμα να είναι το χάλι του το μαύρο. Ετσι, έμαθα να ζυμώνω και να ψήνω ψωμάκι στο σπίτι. Τρώμε λοιπόν ψωμάκι που μένει φρέσκο ακόμα και μετά απο 3 μέρες. Το ψωμί στη γάστρα με ικανοποιεί απόλυτα.

Ηθελα όμως να βρω και μια συνταγή για ψωμάκια ατομικά που να μπορούν να κλείσουν μέσα τους χάμπουργκερ, σαλάτες ή ακόμα να είναι αφράτα ώστε να αλοιφθούν με nutella ή κάτι παρόμοιο. Ειχα τη συνταγή για ψωμάκια αλλά αποφάσια να φτιάξω κάτι διαφορετικό και δεν το μετάνιωσα. Σίγουρα θα μπορούσα να πεταχτώ στο διπλανό σ/μ και να πάρω τα έτοιμα και να ξεμπερδεύω, αλλά με ξέρετε πια, μου αρέσει να δημιουργώ απο το τίποτα και επιπλέον θα επιβεβαιώσω ότι τα έτοιμα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα σπιτικά.

Τα ψωμάκια που ετοίμασα έχουν γεύση που θυμίζει brioche, είναι αφράτα και φυσικά μένουν φρεσκότατα για αρκετές μέρες. Εχουν το χρόνο αναμονής για το διπλό φούσκωμα, μα το αποτέλεσμα αποζημιώνει.

Δοκιμάστε τα, αξίζουν.

 

 

Υλικά : 

 
  • 3 κ.σ. γάλα (χλιαρό) 
  • 1 φλ. νερό (χλιαρό) 
  • 2 κ.γ. μαγιά ξηρή 
  • 2 1/2 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1 αυγό 
  • 3 1/3 φλ. αλεύρι 
  • 2 1/2 κ.σ. βούτυρο (μαλακωμένο) 
  • 1 αυγό (για επάλειψη)
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Στο μπώλ του μίξερ μας βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. 
  2. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. 
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 
  4. Βάζουμε και το βούτυρο και ζυμώνουμε για περίπου 8 λεπτά. Το μίγμα μας θα είναι μαλακό και θα κολάει ελάχιστα αλλά μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί θα "βαρύνει" τα ψωμάκια. 
  5. Μεταφέρουμε τα ψωμάκια σε ελαφρά λαδωμάνο μπωλ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες. 
  6. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. 
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατι θα φουσκώσουν. 
  8. Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήσουμε να ξαναφουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. 
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 20β. 
  10. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με ελάχιστο νερό. 
  11. Οταν τα ψωμάκια μας φουσκώσουν, τα αλοίφουμε με το αυγό και τα τοποθετούμε στο φούρνο στη μεσαία θέση. 
  12. Στην κάτω-κάτω θέση του φούρνου μας τοποθετούμε ενα ταψάκι με νερό. 
  13. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να χρυσίσουν. 
  14. Μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
 

 

 

Προσαρμοσμένη συνταγή απο εδώ.

Post comment as a guest

0
  • No comments found