Μπακλαβάς

 

Θα σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα με ένα γλυκό αγαπημένο. Εναγλυκό που είναι γεμάτο αναμνήσεις. Οπως τα κουκουτάκια που σας έδειξα πέρυσι, έτσι και ο μπακλαβάς που θα σας κεράσω σήμερα, είναι γλυκά που ετοίμαζε η γιαγιά μου η Χρυσάφω για τις γιορτές.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του μπακλαβά είναι ότι γίνεται με αμύγδαλα αντί για καρύδια που είναι το σύνηθες. Βλέπετε "όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα". Στην Αράχωβα έχουνε πολλές αμυγδαλιές, οπότε το συγκεκριμένο γλυκό το προσαρμόσανε στα δικά τους δεδομένα. Ετσι και η γιαγιά, έχοντας αμυγδαλιές, κράταγε αμύγδαλα για να τα χρησιμοποιήσει στο γιορτινό αυτό γλυκό. Η επιχείρηση "μπακλαβάς" για μένα έχει μία ευκολία και μία δυσκολία. Η ευκολία είναι ότι έχω τη χειρόγραφη συνταγή της γιαγιάς ... τα υλικά μόνο βέβαια, γιατι η γιαγιά ήξερε τι να κάνει και δεν χρειαζόταν να γράψει την "εκτέλεση".

 

 

Η δυσκολία όμως είναι ότι ποτέ δεν την είδα να τον φτιάχνει, και να πω την αλήθεια μου, τότε δεν ήμουνα και πολύ ενθουσιώδης στο να μάθω. Θα μου πείτε, υπάρχει και η μαμά μου ... χάσαμε ... την μαμά μου την έδιωχνε η γιαγιά απο την κουζίνα γιατί έτρωγε την γέμιση και δεν έμενε σχεδόν τίποτα για να βάλει στο γλυκό. Οπότε, απο τότε που πέθανε η γιαγιά, προσπαθούμε (εγω, η αδελφή μου και η μαμά μου) να αναπαράξουμε τον μπακλαβά της γιαγιάς.

Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα είναι ο ίδιος. Θέλουμε όμως να πλησιάσουμε όσο γίνεται "εκείνη" τη γεύση. Να πετύχουμε αυτά τα μελωμένα φύλλα της βάσης, που εγώ και η αδελφή μου τα αφήναμε πάντα τελευταία για να τα απολαύσουμε. Να πετύχουμε τον μπακλαβά της γιαγιάς και να γίνουμε για λίγο πάλι ανέμελα παιδιά.

Η συνταγή που θα σας δώσω είναι ότι πιο κοντά έχουμε κάνει ποτέ. Εσείς θα έχετε ένα υπέροχο γλυκό, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ...

Καλά Χριστούγεννα ... να περάσετε υπέροχα !

 

 

Υλικά : 

 
  • 1 κιλό αμύγδαλα (ψίχα ασπρισμένη και χοντροκομμένη) 
  • 1 κιλό φύλλο κρούστας 
  • 5 βανιλίνες 
  • 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη 
  • 1 κούπα ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι 
  • 350 γρ. ελαιόλαδο (απαλό) 
  • γαρύφαλλα ολόκληρα για το στόλισμα 
  • ζάχαρη για το πασπάλισμα
σιρόπι 
  • 6 φλ. ζάχαρη 
  • 4 φλ. νερό 
  • 4 βανιλίνες 
  • 4 σταγόνες χυμό λεμόνι 
  • 1/2 φλούδα πορτοκαλιού
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
  2. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός απο το λεμόνι. 
  3. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. 
  4. Ενα λεπτό πριν τελειώσει το βράσιμο, προσθέτουμε το λεμόνι. 
  5. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 
  6. Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, την κανέλα, τη ζάχαρη, τις βανιλίνες, τη φρυγανιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε στην άκρη. 
  7. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας στη βάση. 
  8. Απλώνουμε 3 κ.σ. απο τη γέμιση και απο πάνω απλώνουμε 1 φύλλο. 
  9. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να μείνουν 3 φύλλα τα οποία θα στρώσουμε όλα μαζί απο πάνω. 
  10. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το γλυκό μας σε ρόμβους. Προσέχουμε να κόψουμε μέχρι κάτω-κάτω όλα τα φύλλα. 
  11. Στο κέντρο κάθε ρόμβου μπήγουμε ένα γαρύφαλλο. 
  12. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει. 
  13. Περιχύνουμε το μπακλαβά μας με το λάδι. 
  14. Βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο. 
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β. για περίπου 1 ώρα. 
  16. Βγάζουμε το μπακλαβά απο το φούρνο και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. 
  17. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και αφήνουμε να σιροπιαστεί καλά.