Γλώσσα της πεθεράς

 

Τα παλιά χρόνια, ο φίλος μας ο Γιάννης, κάθε φορά που μας επισκεπτόταν, μας έφερνε ένα κουτί γεμάτο "γλώσσες της πεθεράς" απο τη "Ροδεσία", ζαχαροπλαστείο κάπου στη Νίκαια. Γλυκό κόλαση . Μετά ανακαλύψαμε και το εργαστήρι στην Καστέλλα και το είχαμε δίπορτο. Καταναλώθηκαν κουτιά και κουτιά απο "γλώσσες" για να αποφασιστεί απο την ομήγυρη, ποιες ήταν οι καλύτερες. Τώρα εσείς θα μου πείτε ... βρε Conna, κρέμες και σαντιγύ και σιρόπια δεν είναι ότι πιο υγιεινό. Το ξέρω, αλλά τι να κάνω που είναι γλυκό που εχει τις θερμίδες του αλλά που σε απογειώνει γευστικά?

Ελπίζω να φτιάξατε την κρέμα ζαχαροπλαστικής που είχα στην προηγούμενη ανάρτηση. Γιατι σήμερα θα φτιάξουμε "γλώσσες της πεθεράς" και την χρειαζόμαστε. Ναι ... έχουμε το απίθανο αέρινο αυτό γλυκό! Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο, θα σας πω ότι κάνετε μέγα λάθος. Φτιάξτε την κρέμα και την σαντιγύ απο την προηγούμενη, την επόμενη το σιρόπι σας και τις σφολιάτες. Γράφω την ανάρτηση, φέρνω στη μνήμη μου τη γεύση τους και σκέφτομαι ότι πρέπει να ξαναφτιάξω και μάλιστα γρήγορα.

Σλουρπππππππ !

 

 

Υλικά : 

σαντιγύ 
  • 2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη 
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 
  • 1 κ.γ. εσανς βανίλιας
σιρόπι 
  • 250 ml νερό 
  • 250 γρ. ζάχαρη 
  • 3 κ.σ. γλυκόζη

Εκτέλεση :

Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής

(εγώ την έκανα την προηγούμενη μέρα)

Φτιάχνουμε τη σαντιγύ

(και αυτή την έκανα την προηγούμενη μέρα) 

  1. Χτυπάμε στο μπώλ του μίξερ την κρέμα γάλακτος σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να αφρατεύει. 
  2. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  3. Η σαντιγύ μας είναι έτοιμη όταν αρχίσει να σχηματίζει κορυφές. 
  4. Προσοχή μην την χτυπήσετε παραπάνω γιατι μπορεί να σας κόψει. 
  5. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. 
  6. Η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε και το μπωλ που θα την κτυπήσουμε θα πρέπει να έχουν μπει στο ψυγείο ώστε να είναι κρύα τουλάχιστον μισή ώρα πριν φτιάξουμε τη σαντιγύ μας.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι 
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά απο τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. 
  2. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Ετοιμάζουμε τη σφολιάτα 
  1. Ανοίγουμε τα φύλλα της σφολιάτας. 
  2. Τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα πατάμε μαλακά να ενωθούν, χωρίς όμως να τα μεγαλώσουμε. 
  3. Εχοντας τη σφολιάτα με τη μεγάλη πλευρά της προς τα εμάς, κόβουμε τη σφολιάτα οριζόντια στη μέση. 
  4. Κόβουμε και κάθετα σε τέσσερα κομμάτια με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά 8 κομμάτια σφολιάτας. 
  5. Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και στρογγυλεύουμε τις γωνίες ώστε το σχήμα να φέρνει στις "γλώσσες" των ζαχαροπλαστείων. 
  6. Τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί. 
  7. Διαλύουμε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλοίφουμε το αυγό πάνω στις σφολιάτες. 
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β. για 10-12 λεπτά.
Συναρμολόγηση. 
  1. Μόλις βγάλουμε τις σφολιάτες απο το φούρνο, τις κόβουμε οριζόντια στην ένωση. 
  2. Σιροπιάζουμε τις σφολιάτες με ένα πινέλο. Μην το παρακάνετε και μαλακώσουν οι σφολιάτες. 
  3. Βγάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη σαντιγύ απο το ψυγείο και τις βάζουμε σε κορνέ. 
  4. Ανοίγουμε τις σφολιάτες εκεί που τις κόψαμε και με τα κορνέ γεμίζουμε πρώτα με κρέμα και μετά με σαντιγύ. 
  5. Βαζουμε τις γλώσσες στο ψυγείο μέχρι να τις σερβίρουμε.
 

 

Προσαρμογή απο συνταγή της Ευας