Σοκολατότουρτα

 

Ημέρα γιορτής σήμερα .... Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν. Φιλιά στη Δήμητρα που γιορτάζει το ονομά της, στην Ελενα, στη Μαργαρίτα και στην Ηβη εύχομαι να χαίρονται τους συζύγους, στη φίλη μου Μαρία να χαίρεται το γιόκα της και Χρονια Πολλά σε όσους έχουν κάποιον που γιορτάζει και μου διαφεύγει τώρα.

Εγω εκτός απο φίλους δεν έχω κάποιον πιο κοντινό να γιορτάζει. Ειχα όμως πριν λίγες μέρες. Γιόρταζε η μανούλα μου. Είχε τα γεννέθλιά της. Αποφάσισα λοιπόν να της ευχηθώ πολύχρονη φτιάχνοντας μια τουρτίτσα. Η αγαπημένη της είναι η αμυγδάλου. Θυμάστε τις παλιές κλασσικές πάστες αμυγδάλου που πουλούσαν τα ζαχαροπλαστεία ? Αυτές ήταν και είναι το αγαπημένο της γλυκό. Παρόλο που έχω βρει διάφορες συνταγές για πάστα/τούρτα αμυγδάλου, το αποτέλεσμα δεν έχει καμμία σχέση με την γεύση που θυμαμαι. Μήπως κάποιος εκεί έξω έχει την αυθεντική ή κάποια παραπλήσια συνταγή ?

Συνεχίζοντας το ψάξιμο για την αμυγδάλου, αποφάσισα για τα γεννέθλια αυτή τη φορά να φτιάξω τελικά μια τουρτα με σοκολάτα. Λατρεύει τη σοκολάτα και η αδελφή μου, οπότε ευλόγησα τα γένια μας ... χιιχιχιχι Τουρτίτσα με πολύυυυ σοκολάτα ... μμμμ Εφτιαξα λοιπον αντί για παντεσπάνι το υπέροχο κεικ σοκολάτας της Στέλλας που δεν χρειάζεται σιρόπιασμα μιας και βγαίνει τέλεια ζουμερό. Το έκοψα σε τρεις πάτους και γέμισα και επικάλυψα με τη σοκολάτα που έφτιαξα τα σοκολατάκια των Μάγια. Φυσικά την διπλασίασα τη σοκολάτα για να είναι αρκετή ! Διακόσμησα με ότι βρήκα στο ψυγείο. Επέλεξα την πολύχρωμη τρούφα και τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, για να σπάσει το σκούρο της σοκολάτας και για να δώσω μια πιο εύθυμη νότα στα γεννέθλια της μαμάς.

Την τούρτα έχω να πω ότι την τσακίσαμε .. πως θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε, η σοκολάτα είναι σταθερή αξία. Το συγκεκριμένο κέικ είναι απίθανο για τούρτες ... όσες φορές το έχω κάνει βγαίνει υπέροχο. Οσο για τη γέμιση και την επικάλυψη, φαντασία να έχετε και η τούρτα σας θα είναι ενα ποίημα.

 

 

Υλικά :

 
για το κεικ σοκολάτας 
  • 2 φλ. ζάχαρη 
  • 1 3/4 φλ. αλεύρι 
  • 3/4 φλ. κακάο 
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 2 βανίλιες 
  • 2 αβγά 
  • 1 φλ. γάλα 
  • ½ φλ. λάδι 
  • 1 φλ. βραστό νερό
για την γέμιση και επικάλυψη 
  • 454 γρ. κουβερτούρα 
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 1/2 κ.γ. εσανς βανίλιας 
  • 1/2 κ.γ κανέλα 
  • 1/8 κ.γ πιπέρι καγιέν 
  • 1 κ.σ. καφέ φίλτρου (δυνατό, ετοιμο φτιαγμένο) 
  • τρούφα και σταγόνες σοκολάτας για τη διακόσμηση (η ότι άλλο ταιριάζει στο γούστο σας)
 

Εκτέλεση :

 
Ετοιμάζουμε το κέικ μας απο την προηγούμενη ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε καλύτερα την επόμενη.
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα. 
  3. Στο μπώλ του μίξερ, βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, τις βανίλιες και ανακατεύουμε. 
  4. Προσθέτουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά. 
  5. Τέλος προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε πάλι. Το μείγμα μας θα είναι πολύ νερουλό αλλά έτσι πρέπει να είναι, μην το φοβηθείτε. 
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-70 λεπτά . 
  7. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο πάνω σε σχάρα. 
  8. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τη γέμιση 
  1. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα γυάλινο μπωλ. Οσο πιο μικρά τα κομμάτια τόσο πιο εύκολα θα λιώσει. 
  2. Σε ενα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες στα τοιχώματα του σκεύους. 
  3. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο μπωλ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ώστε να αρχίσει να μαλακώνει η σοκολάτα. 
  4. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά μέχρι να ενωθούν τα δύο αυτά υλικά. 
  5. Προσθέτουμε τον καφέ, την βανίλια, τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα. 
  6. Αφήνουμε το μίγμα μας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα, ώστε να σφίξει τόσο ώστε να μπορουμε να το απλώσουμε αλλά να μην ρέει η σοκολάτα.
Συναρμολογούμε την τούρτα μας 
  1. Οσο σφίγγει η σοκολάτα μας, παίρνουμε το κέικ και με ένα μεγάλο μαχαίρι ή με κλωστή το κόβουμε σε τρεις πάτους. 
  2. Σε μια βάση για κέικ τοποθετούμε τον πρώτο πάτο. 
  3. Στη μέση του πάτου, βάζουμε λίγο λιγότερο απο το 1/3 της σοκολάτας και την απλώνουμε σε όλο τον πάτο. 
  4. Τοποθετούμε απο πάνω τον επόμενο πάτο πιέζοντας ελαφρά. 
  5. Βάζουμε πάλι ίδια ποσότητα σοκολάτας και εδώ και απλώνουμε. 
  6. Τοποθετούμε και τον τελευταίο πάτο. 
  7. Βάζουμε την τούρτα μας στο ψυγείο για 10 λεπτάκια ώστε να σφίξει η σοκολάτα και να μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να μας κουνιέται. 
  8. Βγάζουμε απο το ψυγείο και καλύπτουμε όλη την τούρτα με τη υπολοιπη σοκολάτα 
  9. Διακοσμούμε με τρουφάκια, σταγόνες σοκολάτας, τριμμένα μπισκοτάκια ή ότι άλλο μας αρέσει.
 

 

Post comment as a guest

0
  • No comments found