Ταρτάκια με πραλίνα φουντουκιού

 

Μεγάλη λατρεία μου η σοκολάτα.. Οχι πως δεν αγαπάω και τα υπόλοιπα γλυκά, ψέματα θα έλεγα, αλλά η σοκολάτα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των αγαπημένων.

Σοκολάτα... μμμ ... Απο απλή πλάκα σοκολάτας ... σοκολατάκι ... μέχρι μους σοκολάτας και τούρτα.

Σοκολάτα... αχχχ ... Οπως καταλαβαίνετε η σημερινή συνταγή έχει σοκολάτα.

Η σοκολάτα που αναμιγνύεται με την πραλίνα φουντουκιού κάνει την γέμιση σε αυτά τα ταρτάκια κόλαση.Τη συνταγή δεν την λες δύσκολη αλλά ούτε και εύκολη. Θέλει προσοχή στις διαδικασίες και φυσικά χρόνο. Ενα θα σας πω.. αξίζει να την δοκιμάσετε.

 

 

Το ταρτάκι δεν είναι το κλασσικό που έχουν στα ζαχαροπλαστεία, θυμίζει περισσότερο μπισκότο αλλά δίνει το διαφορετικό σε αυτό το καθ'όλα χειροποίητο γλύκισμα. Η πραλίνα δε, είναι χάρμα ουρανίσκου, που μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλές δημιουργίες σας.

Θα σας συμβουλεύσω να διαβάσετε μια-δύο φορές την συνταγή καθώς και τις οδηγίες που σας παραθέτω και να οργανωθείτε σωστά. Φροντίστε να έχετε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Στη ζύμη προσθέστε ελάχιστο επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί ώστε να μην κολλάει στα χέρια. Για να φτιάξω τα ταρτάκια, μιας και δεν είχα τόσα φορμάκια, χρησιμοποίησα τις μαφινοθήκες μου τις οποίες γύρισα ανάποδα, βουτύρωσα και προσάρμοσα τους δίσκους ζύμης που έκοψα ώστε να σχηματιστούν ταρτάκια (βλ.φωτο στο τέλος της ανάρτησης).

Μεγάλη προσοχή στην καραμέλα. Μην την ακουμπήσετε γιατι προκαλεί εγκαύματα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Το σπάσιμο της πραλίνας στο μπλέντερ θέλει αρκετό χρόνο οπότε υπάρχει περίπτωση να "ζεσταθεί" το μοτέρ. Προσοχή μην το "κάψετε". Σταματάτε το μπλεντερ ανα διαστήματα και ξαναξεκινάτε μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κρέμα γάλακτος δεν θέλει να κάψει ούτε να βράσει, απλά ζέσταμα ώστε να λιώσει τη σοκολάτα.

Νομίζω ότι οι παραπάνω οδηγίες θα κάνουν το όλο εγχείρημα πιο εύκολο. Κλείνοντας να σας προτείνω να απογειώσετε τα ταρτάκια σας πασπαλίζοντας πάνω στην πραλίνα ανθό αλατιού ... η γεύση φτάνει στα ουράνια πιστέψτε με !

Καλή Επιτυχία

 

 

Υλικά:

 
ζύμη Για Ταρτάκια
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ βούτυρο (κομμένο σε κυβάκια)
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
Πραλίνα Φουντουκιού
  • 150 γρ φουντούκια (ψημένα)
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 200 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 150 γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
 
 

Εκτέλεση:

 
Ζύμη για Ταρτάκια
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αυγά.
  2. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να έχει απαλή υφή και να μην κολλάει.
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180β.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη απο το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με πλάστη την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο πάχους 1εκ.
  7. Με κουπ πατ κόβουμε δίσκους τους οποίους τοποθετούμε στις βουτυρωμένες μαφινοθήκες.
  8. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
  9. Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν ξεφορμάρουμε.
  10. Γεμίζουμε τα ταρτάκια με την πραλίνα φουντουκιού.
Πραλίνα Φουντουκιού
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία βάζουμε μια κουταλιά ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και κατόπιν προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να γίνεται καραμέλα.
  2. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε να καλυφτούν απο την καραμέλα.
  4. Αποσύρουμε απο την εστία και αδειάζουμε το μίγμα σε λαδόκολλα.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  6. Σπάμε την κρυωμένη καραμέλα σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μπλέντερ.
  7. Σε δυνατή ταχύτητα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μίγμα ρευστό σαν μέλι.
  8. Αφήνουμε στην άκρη.
  9. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την σοκολάτα.
  10. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  11. Αποσύρουμε απο την εστία και προσθέτουμε την πραλίνα.
  12. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε να κρυώσει.
 

 

Συνταγή Γ.Γαλλής