Γλυκά
Μους σοκολάτας
Σοκολάτα ... σοκολάτα ... σοκολάτα .... Μεγάλη λατρεία ... για μένα και για τον περισσότερο κόσμο.
Στο δικό μου σπίτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείς, ανα πάσα στιγμή, κάτι σοκολατένιο. Μπορεί απλά να είναι μία ΙΟΝ αμυγδάλου (σόρρυ αυτήν λατρεύω), μπορεί να είναι μία Μερέντα (αλλη λατρεία), μπορεί να είναι ένα σοκολατένιο μπισκότο, ενα σοκολατένιο κέικ. Να μην πω για την κουβερτούρα της Nestle που είναι must στο στοκ του ψυγείου, γιατι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου έρθει ξαφνικά να δημιουργήσεις ... άσε που στις «δύσκολες» ώρες την τσακίζεις άνετα όπως είναι.
Σοκολάτα ... μια μόνο μικρή δόση σου δίνει ενέργεια, φέρνει ευεξία, σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι .. όχι? Πιστός φίλος στις δύσκολες ή στις «σκοτεινές» ώρες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να σταματήσεις σε μία μικρή δόση ... εγω δε, είμαι ικανή άμα ξεκινήσω, να εξαφανίσω τις προμήθειες της εβδομάδας σε σοκολάτα.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι όταν μου γίνεται η ερώτηση «τι γλυκό προτιμάς» η απάντηση είναι δεδομένη : «οτιδήποτε έχει σοκολάτα»!!
Και φυσικά 8 στις 10 φορές, τα γλυκά που φτιάχνω εγώ έχουν βασικό υλικό τη σοκολάτα. Είμαι σοκολατού τι να κάνουμε? Να σας θυμήσω το lava cake, το devil’s food cake, τα σοκολατάκια των Maya, το δίχρωμο fudge, τα σοκολατάκια με αλάτι ...
Σήμερα η συνταγή μας είναι μία απο τις βασικές. Μους σοκολάτας ... τρέχουν ήδη τα σάλια μου. Η μεταξένια υφή και η πλούσια σοκολατένια γεύση, κάνουν αυτό το αέρινο και ντελικάτο γλυκό εθιστικό.
Η μους σοκολάτας μπορεί να σερβιριστεί σαν επιδόρπιο όπως είναι, αλλά μπορεί να συνδυαστεί με άλλες παρασκευές και να δημιουργήσετε έτσι ένα διαφορετικό γλυκό. Φτιάξτε λοιπόν την μους και εξοικιωθείτε με την διαδικασία γιατι θα την χρειαστείτε σε προσεχείς συνταγές.
Η σοκολάτα ξέρουμε ότι είναι ένα υλικό στη ζαχαροπλαστική όχι τόσο ευκολα διαχειρίσιμο. Αυτό όμως μην σας πτοήσει. Διαβάζοντας, προσέχοντας τις λεπτομέρειες και χρησιμοποιώντας τις σωστές τεχνικές, θα είστε σε θέση να ετοιμάσετε τρομερά και φοβερά γλυκά με βάση τη σοκολάτα.
Η σημερινή συνταγή δεν είναι δύσκολη στο να την ετοιμάσετε.
Κόψτε την σοκολάτα σας σε όσο μικρότερα κομμάτια μπορείτε, ώστε να λιώσει γρηγορότερα όταν έρθει σε επαφή με τη κρέμα γάλακτος.
Προσοχή στη θερμοκρασία της ζωικής κρέμας γάλακτος, αν βράσει θα «κάψει» τη σοκολάτα και δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οταν αναμίξετε τη φυτική κρέμα γάλακτος με το μίγμα σοκολάτας, προσέξτε τις κινήσεις σας. Μην αρχίσετε να ανακατεύετε σαν τρελλοί. Θέλει απαλές και διπλωτές κινήσεις ώστε να μην βαρύνει το μίγμα και «κάτσει».
Περίπου μία ώρα στο ψυγείο (ανάλογα το πόσο καλά ψύχει το δικό σας) θα είναι αρκετή για να δέσει η μους και να μπορείτε να την σερβίρετε. Να ξέρετε ότι όσο περισσότερο την αφήσετε στο ψυγείο τόσο περισσότερο θα σφίξει και θα χάσετε την αέρινη αίσθηση. Οχι πως θα χάσει την υπέροχη γεύση της, αλλά όπως και να το κάνουμε η υφή είναι σημαντική σε αυτό το γλυκό.
Σας έπεισα? Αντε λοιπόν, πάρτε τα υλικά σας και ξεκινήστε.
Καλή επιτυχία!
Υλικά :
- 350 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 60%
- 300 γρ φυτική κρέμα γάλακτος (ελαφρά χτυπημένη)
- 300 γρ ζωική κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση :
- Κόβουμε σε κομματάκια την κουβερτούρα και την βάζουμε σε ένα γυάλινο ή μεταλικό μπωλ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζωική κρέμα γάλακτος.
- Οταν κάψει αλλά όχι να βράσει, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε στο μπωλ με την κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε το μίγμα με σπάτουλα, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 30C.
- Προσθέτουμε τμηματικά τη φυτική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με ελαφριές διπλωτές κινήσεις.
- Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Συνταγή Γ.Γαλλής