Λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι

 

Καλό μήνα σε όλους. Κρυώνει ο καιρός σιγά σιγά και οδεύουμε προς τον χειμώνα. Ολο και συχνότερα θα αναζητούμε φαγητά θαλπωρής.

Για σήμερα, πρωτομηνιά, επέλεξα ενα γλυκό. Κλασσικό αγαπημένο. Που θυμίζει Κυριακάτικα τραπέζια των παιδικών μας χρόνων (και όχι μόνο). Ποιος δεν αγαπάει του λουκουμάδες ? Αυτή τη λιχουδιά που την βρίσκουμε σε τόσες παραλλαγές. Με σιρόπι, με μέλι, με καρύδια, γεμιστούς, με σοκολάτα ... και μεγάλη είναι η λίστα.

Η συνταγή που θα σας δώσω είναι για τους απλούς λουκουμάδες. Μόνο που αντί για ζάχαρη έχω χρησιμοποιήσει μέλι . Πειραματιστείτε με αυτούς και σε λίγο καιρό θα έχουμε και κάποιες απο τις παραλλαγές που εγώ λατρεύω.

Οι λουκουμάδες δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία. Ο χυλός πρέπει να είναι μέτρια δεμένος, ούτε νερουλός αλλά και ούτε σφιχτός. Για το λόγο αυτό αυξομειώστε αν χρειαστεί το νερό. Λίγη προσοχή χρειάζονται στο τηγάνισμα ώστε να ψηθούν και μέσα. Γιαυτό φροντίστε να μην παίρνετε τεράστιες κουταλιές απο το χυλό ώστε να γίνονται μικρότεροι σε μέγεθος και να τηγανίζονται πιο σωστά. Για να μην σας κολλάει το μίγμα στο κουταλάκι όταν το ρίχνετε στο λάδι, βρέξτε το κουταλάκι πριν πάρετε χυλό. Θα βοηθήσει στο να γλιστράει το μίγμα.

Στο τηγάνισμα να μην παραγεμίζετε το κατσαρολάκι με λουκουμάδες και πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού γιατι θα αργούν να τηγανιστούν και θα ρουφούν περισσότερο λάδι.

Καλή επιτυχία

 

Υλικά :

 
  • 500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 λίτρο (περίπου) ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 

Εκτέλεση :

 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και το νερό.
  2. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσουν τα υλικά να ομογενοποιούνται προσθέτουμε το αλάτι.
  3. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε εναν μέτριο χυλό.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα ώστε να διπλασιαστεί ο ογκος.
  5. Οταν είναι έτοιμος ο χυλός αρχίζουμε το τηγάνισμα.
  6. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
  7. Με ενα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε χυλό απο το μπολ και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  8. Με μία τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε ώστε να τηγανιστεί ο λουκουμάς απο όλες τις πλευρές.
  9. Μόλις χρυσαφίσουν, βγάζετε τους λουκουμάδες με την τρυπητή και τους τοποθετείτε σε πιάτο που έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
  10. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
  11. Μεταφέρετε τους στραγγισμένους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνετε με μέλι και τους πασπαλίζετε με καβουρδισμένο σουσάμι.
  12. Σερβίρετε