Κέικ λεμονιού

 

Καλημέρα και καλό μήνα Επισήμως μπαίνει το καλοκαίρι και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι ήδη σκέφτονται τους καλοκαιρινούς προορισμούς. Ο καιρός κάνει λίγα κόλπα ακόμα αλλά κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες καλοκαιριού. Η αλλαγή σεζόν έχει ξεκινήσει κατεβάζοντας τα καλοκαιρινά μας και κρύβοντας τα χειμωνιάτικα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφή μας. Σίγουρα θα στραφούμε σε πιο ελαφρά γεύματα και φυσικά στα φρούτα που υπάρχει μεγάλη ποικιλία τώρα το καλοκαίρι. Τα γλυκά μας θα ακολουθήσουν και αυτά την δική τους αλλαγή. Ελαφριά, με παγωτό, πιο δροσερά.

Η σημερινή ανάρτηση νομίζω ότι ταιριάζει με την αλλαγή αυτή του καιρού. Είναι ένα κείκ που κάνει τη μετάβαση απο το χειμώνα στο καλοκαίρι με τον καλύτερο τρόπο. Ενώ το κέικ είναι κατ'εξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό και συνήθως προσθέτουμε και σοκολάτα για να το εμπλουτίσουμε, το σημερινό είναι ένα αέρινο κέικ που η προσθήκη του λεμονιού το κάνει ιδιαίτερο και ότι πρέπει για αυτή την περίοδο. Είναι εύκολο στην παρασκευή του και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην το παραψήσετε ώστε να μείνει αφράτο. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να είστε σίγουρη ότι έχει ψηθεί το εσωτερικό του. Φροντίστε να έχετε το αλεύρι σας κοσκινισμένο όπως κάνετε για όλα σας τα κέικ και φυσικά όλα τα υλικά σας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν σας αρέσει λοιπόν το λεμόνι, θα λατρέψετε αυτό το κέικ.

 
 

Υλικά :

 
  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 250 γρ ζάχαρη καστανή 
  • 4 μεγάλα αυγά 
  • ξύσμα από 2 λεμόνια 
  • χυμός από 1 λεμόνι 
  • 200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο) 
  • 50 γρ αμύγδαλα (αλεσμένα)
για το σιρόπι και το γλάσσο
  • χυμός από 2 λεμόνια 
  • 250 γρ ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C. 
  2. Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. 
  3. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να ρίξουμε το επόμενο. 
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμο του λεμονιού και ανακατεύουμε. 
  5. Ρίχνουμε στο μίγμα το αλεύρι σιγά-σιγά και προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. 
  6. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
  7. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα. 
  8. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα μέχρι τα 2/3 της. 
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
  10. Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορεί να ξεφορμαριστεί. 
  11. Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. 
  12. Ανακατεύουμε το χυμό απο το 1 λεμόνι με 100 γρ ζάχαρη άχνη. 
  13. Παίρνουμε το κέικ μας, το τοποθετούμε σε μια σχάρα και τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι σε πολλά σημεία. 
  14. Ρίχνουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε απο πάνω ώστε να μπεί στις τρυπίτσες που κάναμε. Αφήνουμε στην άκρη. 
  15. Ετοιμάζουμε το γλάσσο. 
  16. Ανακατεύουμε το χυμό απο 1 λεμόνι με 150 γρ ζάχαρη άχνη ώστε να έχουμε ενα υδαρές γλάσσο. 
  17. Περιχύνουμε το κέικ μας με το γλάσσο κάνοντας σχεδιάκια ή απλώνοντας με σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια.
 
 

Συνταγή Felicity Barnum-Bobb

 

Post comment as a guest

0
  • No comments found