Σεκερπαρέ

 

Μεγάλη γιορτή σήμερα ... διπλή. Νομίζω ότι η μισή Ελλάδα γιορτάζει σήμερα ... και μαζί με όλους και εγώ. Να με χαίρεστε ... να με καμαρώνετε ... να με αγαπάτε!! Να κεράσω λοιπόν διαδικτυακά γλυκάκι για την ημέρα.

Ανατολίτικο γλυκό που οι περισσότεροι απο εσάς είμαι σίγουρη ότι έχετε δοκιμάσει. Σεκερπαρέ το λένε και αν δεν το ξέρετε φτιάξτε το και δεν θα απογοητευτείτε. Δεν έχει καμμία δυσκολία στην παρασκευή του, αφού βάζουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μαζί. Αρα είναι και γρήγορο .. απλώς θέλει το χρόνο του στο σιρόπιασμα. Η συνταγή έλεγε να τα σιροπιάσουμε για 2-3 λεπτά, αλλά εγώ τα άφησα παραπάνω και νομίζω ότι σιροπιαστήκαν καλύτερα. Λιγη προσοχή χρειάζεται στο ψήσιμο ώστε να μην παραψηθούν και δεν σιροπιάζονται. Κατα τα άλλα, ενα πανεύκολο αλλά γευστικότατο γλυκάκι.

Χρόνια Πολλά λοιπόν και πάλι σε όσους γιορτάζουν.

 
 

Υλικά :

 
  • 500 γρ αλεύρι 
  • 150 γρ σιμιγδάλι ψιλό 
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη 
  • 250 γρ βούτυρο 
  • 3 αυγά 
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι 
  • 1 1/2 κιλό νερό 
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού 

αμύγδαλα ολόκληρα για τη διακόσμηση

 

Εκτέλεση : 

 
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180β. 
  2. Σε ένα ταψί ψησίματος στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. 
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο μπώλ του μίξερ και χτυπάμε, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Παίρνουμε ζύμη απο το μπολ και πλάθουμε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού. 
  5. Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους. 
  6. Σε κάθε μπαλάκι, μπήγουμε στο κέντρο απο ένα αμύγδαλο.
  7. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, ώσπου να χρυσίσουν. 
  8. Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι μας. 
  9. Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5-7 λεπτά. 
  10. Οταν τα σεκερπαρέ είναι έτοιμα ρίχνουμε στο καθένα κουταλιές ζεστού σιροπιού. 
  11. Οτι σιρόπι περισσέψει το ρίχνουμε στο ταψί μας και αφήνουμε να σιροπιαστούν καλά για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Στη διάρκεια αυτή τουμπάρουμε τα σεκερπαρέ με προσοχή, 1-2 φορές ώστε να σιροπιαστούν καλά.
 
 

Προσαρμοσμένη συνταγή Σ.Παρλιάρου