Κάστανα ψητά

 

Κάσταναααααα .. κάστανα ζεστάααααα ... Φράση που ακουγόταν σε κάθε πλατεία και σε κάθε γειτονιά στις αρχές του χειμώνα. Ο καστανάς μέσα στο κρύο και στο αγιάζι, καθόταν στην άκρη του πεζοδρομίου και έψηνε τα κάστανα πάνω στη φουφού. Αυτή την εικόνα την βλέπουμε όλο και λιγότερο πια. Τα τελευταία χρόνια καστανάδες υπάρχουν σε πολύ λίγα και συγκεκριμένα σημεία. Τα ψητά κάστανα στην πλατεία μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβουμε για βόλτα στην Αθήνα με τους γονείς μου και να μην αγοράσουμε ενα σακουλάκι με κάστανα. Κάτι που συνέχισα να κάνω και μεγαλώνοντας. Οπου πετύχω καστανά θα αγοράσω ενα σακουλάκι. Αυτό το σακουλάκι με τα υπέροχα μυρωδικά κάστανα, με τη γλυκιά γεύση.

Τα κάστανα μου αρέσουν σε όλες τις εκδοχές τους. Ψητά, βραστά, μαρόν γλασέ, τα χρησιμοποιώ δε σε πολλά πιάτα που φτιάχνω. Και συχνά πυκνά απολαμβάνω κάστανα ψημένα στο τζάκι ... μμμμμμμ

 

 

Επειδή τζάκι δεν υπάρχει εύκαιρο πάντα, είπα να τα φτιάξω στο φούρνο που έχω δει πολλές νοικοκυρές να το κάνουν. Μπορεί να μην έχουν απόλυτα την ίδια γεύση των ψητών στη φουφού ή στο τζάκι, αλλά σας βεβαιώνω ότι αξίζει τον κόπο.

 
 

Υλικά : 

 
  • 1 κιλό κάστανα 
  • 1 λίτρο νερό 
  • 3 κ.σ. αλάτι
 

Εκτέλεση : 

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κάστανα. 
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σταυρωτά στη μία πλευρά τους . 
  3. Τα βάζουμε σε ένα μπωλ με το νερό και το αλάτι για μισή ώρα. 
  4. Τα στραγγίζουμε, τα σκουπίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. 
  5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντάς τα στο μισό χρόνο. 
  6. Βγάζουμε τα ψημένα κάστανα και τα πιέζουμε σε μία πετσέτα για να ανοίξουν. 
  7. Τα καθαρίζουμε και τα απολαμβάνουμε.