Γλυκά
Χαλβάς Φαρσάλων
Χρόνια Πολλά και καλή εβδομάδα σε όλους ! 25η Μαρτίου και οσονούπω τελειώνει και αυτός ο μήνας ... αχ πως περνάει ο καιρός.
Το ημερολόγιο λέει ότι εχει μπει η Ανοιξη αλλά νομίζω ότι μας κρύβεται ... τόσο άστατος καιρός ακομα. Την μία μέρα ο ήλιος σε κάνει να θέλεις να πας για μπάνιο και την επόμενη ψάχνεις το μπουφάν και τα γάντια ! χαχα .. ναι .. σήμερα τα έβαλα με τον καιρό. Μα ... εκεί που είναι "ντάλα" ο ήλιος .. πάρε μια συννεφιά να έχεις. Πως να φωτογραφίσεις με αυτές τις συνθήκες ? Τώρα νομίζω καταλάβατε γιατί γκρινιάζω .. χιιχιχι
Στούντιο για φωτογράφιση μέσα στο σπίτι δεν έχω φτιάξει (ακόμα), οπότε τις φωτογραφίσεις μου τις κάνω στην βεράντα της κουζίνας μου με φυσικό φως. Οπως καταλαβαίνετε οι καιρικές συνθήκες με επηρεάζουν τα μέγιστα. Δεν θέλω αέρα, γιατί μου παίρνει τα χαρτιά και μου μετακινεί τα ελαφρά αντικείμενα που χρησιμοποιώ στις φωτογραφίσεις μου. Δεν θέλω και βροχή γιατι αναγκάζομαι να κατεβάσω την τέντα και πάει το φως μου (οσο υπάρχει), άσε που οι σταγόνες της βροχής πετυχαίνουν τα ντεκόρ μου και το φαγητό μου που απο ψητό καταλήγει σε σούπα! Το κρύο το αντέχω ...ντύνομαι καλά και εκτελώ την αποστολή μου ... τάχιστα όμως γιατί το φώς το χειμώνα χάνεται γρήγορα.
Ετσι λοιπόν, τώρα που η μέρα έχει μεγαλώσει είναι η καλύτερή μου. Μεγαλύτερη διάρκεια φωτός είναι ότι μου χρειάζεται. Μόνο που ακόμα οι συνθήκες φωτισμού είναι ευμετάβλητες. Βλέπω τον υπέροχο ήλιο και ετοιμάζω το σετ μου. Βάζω τις βάσεις μου, τα χαρτιά μου παίρνω τα props μου, κάνω τις ρυθμίσεις μου στην κάμερα, τοποθετώ το φαγητό και φωτογραφίζω. Και εκεί που λέω ωραία .. τα σύννεφα κάνουν τα κόλπα τους, κρύβουν τον ήλιο και η φωτογραφία σκοτεινιάζει και ξαναρυθμίζεις την κάμερα και πάνω που ετοιμάζεσαι να τραβήξεις .. τσουπ να'σου ο ήλιος πάλι ...και ξανά μανά ρύθμιση ... γκρρρρρρρρρρρ Τι τραβάω η δόλια η γυναίκα για την τέχνη! Αυτά συνέβησαν στην φωτογράφιση της σημερινής συνταγής . Επαιζα κρυφτούλι με τον ήλιο προσπαθώντας να αποδώσω το υπέροχο χρώμα του χαλβά.
Βέβαια μετά απο την ένταση της φωτογράφισης .. τον τσάκισα τον χαλβά. Εσείς πάντως δεν χρειάζεται να φωτογραφίσετε .. φτιάξτε το χαλβά και απλώς απολαύστε τον. Μαζί με τον σιμιγδαλένιο , ο χαλβάς φαρσάλων είναι ότι καλύτερο σε νηστίσιμο γλυκό. Είναι στην λογική του 1,2,3,4 και είναι εύκολος στην παρασκευή του. Θέλει μόνο λίγο προσοχή με την καραμέλα να μην πικρίσει. Γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε!
Καλή επιτυχία

Υλικά :
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο (150-160γρ)
- 2 φλ. νισεστέ
- 3 φλ. ζάχαρη
- 4 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη (για την καραμέλα)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- και αμύγδαλα φιλέ για το ντεκορ
Εκτέλεση :
- Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, το νισεστέ, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ετοιμάζουμε καραμέλα με το 1 φλ. ζάχαρη. Σε μία κατσαρόλα που έχουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Μόλις λιώσει ρίχνουμε ακόμα 1 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι μέχρι να λιώσει. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το φλυτζάνι ζάχαρη και να γίνει μια καραμέλα καφέ ανοιχτόχρωμη.
- Οταν η καραμέλα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με προσοχή να μην πιτσιλίσει η καραμέλα και καούμε.
- Μόλις ρίξουμε τα υλικά η καραμέλα θα στερεοποιηθεί αλλά μην σας ανησυχήσει αυτό. Αρχίστε το ανακάτεμα και σταδιακά η καραμέλα θα λιώσει και σιγά σιγά όλο το μίγμα θα πήξει.
- Μόλις πήξει αρκετά, σταματάμε το ανακάτεμα και μεταφέρουμε το μίγμα μας σε ένα ταψάκι.
- Πασπαλίζουμε με την 1 κ.σ. ζάχαρη και ψήνουμε στο γκριλ για 8 λεπτά ώστε να γίνει μια κρούστα στην επιφάνεια του χαλβά.
- Βγάζουμε απο το φούρνο, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
