Μηλόπιτα

 

Σε ένα απο τα χιλιάδες χαρτάκια που έχω με συνταγές ήταν γραμμένη η σημερινή πρόταση. Οι μηλόπιτες που έχουν τα μήλα σε μεγάλα κομμάτια μου είναι "κάπως" στη γεύση, ενώ η συγκεκριμένη συνταγή τα εχει τριμμένα που φαντάζομαι είναι και ο λόγος που την κατέγραψα.

Τα μήλα μου αρέσουν πολύ σαν φρούτο και τα χρησιμοποιώ αρκετά σε παρασκευές μαγειρικής, όμως στα γλυκά μου δεν τα έχω εντάξει αρκετά. Ηταν λοιπόν ώρα να πειραματιστώ και η συνταγή αυτή ήταν ιδανική. Είναι μια εύκολη γενικά συνταγή αν εξαιρέσουμε το τρίψιμο της ζύμης στον τρίφτη. Οπως είναι παγωμένη σου μουδιάζει ολίγον τι τα χέρια και όντας μεγάλα κομμάτια θέλει το χρόνο του. Αξίζει όμως τον κόπο αφού το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο. Οσο ψήνεται, σου έρχονται τα αρώματα που κάνουν το στομάχι να γουργουρίζει. Αχ αυτή η μυρωδιά της κανέλας και της ψημένης ζύμης ... μμμ !!!

Η τραγανή κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνεια απο τη μία, η μαλακιά γέμιση απο τη άλλη, είναι ενα κοντράστ υφών που κάνει την μηλόπιτα ξεχωριστή.

Απολαύστε τη !

 
 

Υλικά :

 
ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του) 
  • 250 γρ. μαργαρίνη (μαλακωμένο όχι λιωμένο) 
  • 1 φλ. ζάχαρη 
  • 1 βανίλια
γέμιση 
  • 5 μεγάλα μήλα (τριμμένα στον τρίφτη) 
  • 1 φλ. ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • 1 φλ. καρύδια (ψιλοκομμένα)
 

Εκτέλεση : 

 
Ετοιμάζουμε την ζύμη. 
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη. 
  2. Τα ζυμώνουμε να ενοποιηθούν και να έχουμε μια ζύμη. 
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει. 
  4. Οταν παγώσει, παίρνουμε τη μία μπάλα και την τρίβουμε στον τρίφτη. 
  5. Λαδώνουμε ενα ταψάκι φούρνου ή ταψάκι με τσέρκι και απλώνουμε την τριμμένη ζύμη. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 
  1. Τρίβουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα καρύδια και ανακατεύουμε. 
  2. Βάζουμε τη γέμιση πάνω απο την απλωμένη ζύμη στο ταψί. 
  3. Παίρνουμε τη δεύτερη μπάλα και την τρίβουμε και αυτή στον τρίφτη. 
  4. Την απλώνουμε πάνω απο το μίγμα των μήλων. 
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 35-40 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει.