Γαλακτομπούρεκο

 

Για να αρχίσει η εβδομάδα μας γλυκά. Γαλακτομπούρεκο με πλούσια κρέμα και άφθονο σιρόπι. Το γαλακτομπούρεκο ήταν απο τα πρώτα γλυκά που επιχείρησα να φτιάξω το "πάλαι ποτέ". Λίγες προσπάθειες χρειαστήκαν και του πήρα τον αέρα. Μαζί με τον σιμιγδαλένιο χαλβά και το κλασσικό μαρμπρέ κέικ, αποτελούσαν το "τρίο" των επιτυχημένων μου γλυκών εκείνης της περιόδου.

Η βελούδινη κρέμα του με ενθουσιάζει και συνήθως επιλέγω τα μεσαία κομμάτια του ταψιού, σε αντίθεση με τον σύζυγο που προτιμάει τις "γωνίες" με το μπόλικο σιροπιασμένο φύλλο. Ωραία ιδέα που άκουσα πριν καιρό είναι να αντικατασταθεί η βανίλια με μαστίχα. Σαν λάτρης της μαστίχας θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά. Οταν έχω περισσότερο χρόνο για την παρασκευή του, το φτιάχνω ατομικές μερίδες που είναι ιδανική λύση για κέρασμα ... συνταγή "προσεχώς".

Απολαύστε το !

 
 

Υλικά :

 
κρέμα 
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 
  • 5 αυγά 
  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ.γ. βανίλια 

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1/2 φλ. βούτυρο για τα φύλλα

σιρόπι 
  • 3 1/2 φλ. ζάχαρη 
  • 2 1/2 φλ. νερό 
  • 1 φλούδα λεμονιού 
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα για 5 λεπτά απο το σημείο βρασμού. 
  2. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα. 
  3. Αφήνουμε στην άκρη. 
  4. Ετοιμάζουμε την κρέμα. 
  5. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. 
  6. Ανακατεύουμε διαρκώς για να πάρει βράση και να πήξει. 
  7. Σε ένα μπωλ χτυπαμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. 
  8. Βγάζουμε απο τη φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε τα αυγά/ζάχαρη ανακατεύοντας καλά. 
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να διαλυθεί. 
  10. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μην μας κάνει κρούστα. 
  11. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας σε βουτυρωμένο ταψάκι αλοίφοντας το κάθε φύλλο με βούτυρο. 
  12. Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψάκι. 
  13. Διπλώνουμε πάνω απο την κρέμα τα φύλλα που εξέχουν τα οποία τα βουτυρώνουμε. 
  14. Απο πάνω προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα (βουτυρωμένα ένα-ένα). 
  15. Χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια, αλοίφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό. 
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 30 λεπτά. 
  17. Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και περιχύνουμε με το σιρόπι. 
  18. Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.
 
 

Post comment as a guest

0
  • No comments found