Τάρτα ντομάτας
Στο σεμινάριο της Σεφ Ντίνας Νικολάου παρακολουθήσαμε και την παρασκευή μιας τάρτας. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω και εγώ τη ζύμη αυτής της τάρτας στο σπίτι. Ομως δεν μου βρισκόντουσαν τα υλικά για τη γέμιση πρόχειρα και να πω την μεγάλη μου αμαρτία, δεν είχα διάθεση να πάω να ψωνίσω. Επρεπε λοιπον να φτιάξω μια διαφορετική τάρτα με αυτή τη ζύμη και με υλικά που είχα σπίτι.
Ευκολάκι ... τι υπάρχει πάντα στο σπίτι μου? Κρεμμύδια, ντομάτες, φέτα ... τσεκ. Εδώ είμαστε λοιπόν. Θα κάνουμε μια τάρτα ντομάτας. Κατα καιρούς έχει πάρει το μάτι μου να κυκλοφορούν πολλές εκδοχές ... άλλη μια η δικιά μου ... χιιχιχι Να πώ ότι ενώ αρχικά σκέφτηκα να την φτιάξω με φέτα, ανοίγοντας το ψυγείο είδα μπροστά μου ένα κομμάτι χαλούμι ... αποφάσισα λοιπον να το χρησιμοποιήσω αντί της φέτας. Σκεφτόμενη τα υλικά που θα έβαζα στη γέμιση, μου θύμιζε χωριάτικη σαλάτα (χωρις το αγγούρι). Πολυ μου άρεσε η ιδεα ... άρα ήθελα και ελίτσες, αλλά ποιος ξεκουκουτσιάζει? Ομως το ψυγείο, που έχει διάφορα, έκρυβε θησαυρό. Ελιές πράσινες σε φέτες, τι ωραία!
Μαζευτήκαν λοιπόν τα υλικά και ξεκίνησα την ζύμη μου. Είναι μια ζύμη μπριζέ αλλά με γιαούρτι. Οπως και οι υπολοιπες ζύμες της Σεφ, είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή και στο ζύμωμα ... πάλι έπαιξα λιγάκι ... χιχιχιι Το αποτέλεσμα ... μμμμ ... τέλειο. Γευστικότατο! Εγώ δε, τσάκισα δύο (ή μήπως ήταν τρία?) κομμάτια για βραδυνό. Βέβαια θεωρείται ορεκτικό αλλά σας υπογράφω ότι είναι ότι πρέπει για ελαφρύ βραδυνό. Η ζύμη είναι για ταρτιέρα 26εκ.
Καλή επιτυχία
Υλικά :
για τη ζύμη
- 80 γρ βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 180 γρ. γιαούρτι
- 250 γρ. αλεύρι (μαλακό)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για την ταρτιέρα)
για τη γέμιση
- 4 μεγάλα κρεμμύδια (σε ροδέλες)
- 4 μεγάλες ντομάτες (σε ροδέλες)
- 3 κ.σ. ελιές (σε ροδέλες)
- 150 γρ. χαλούμι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση :
ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει αλοιφή.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε να αναμιχθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο στο μίγμα βούτυρου/γιαουρτιού και ανακατεύουμε στην αρχή με μια σπάτουλα και μετά με το χέρι μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη με ομογενοποιημένα υλικά.
- Κάνουμε τη ζύμη μας μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
- Βγάζουμε απο το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου μεγαλύτερο της ταρτιέρας μας.
- Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση σε διάφορα σημεία .
- Βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
γέμιση
- Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μας μέχρι να καραμελώσουν.
- Τα βγάζουμε σε πιάτο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας.
- Κόβουμε τις ντομάτες και τις ελιές (αν δεν εχετε ετοιμες) σε ροδέλες.
- Αν θέλετε, αφαιρέστε λίγα σπόρια απο την ντομάτα ώστε να μειώσετε τα υγρά.
- Κόβουμε και το χαλούμι μας σε κυβάκια.
τάρτα
- Βγάζουμε τη ταρτιέρα απο το ψυγείο.
- Στρώνουμε στη βάση τα κρεμμύδια.
- Απλώνουμε τα 2/3 απο τις ελιές και το τυρί πάνω απο τα κρεμμύδια.
- Απο πάνω στρώνουμε τις ντομάτες καλύπτοντας ελάχιστα τη μία με την επόμενη.
- Αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε τις υπόλοιπες ελιές και το τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 45 λεπτά περίπου.