Γαμοπίλαφο

 

Σήμερα έχουμε ένα αγαπημένο φαγητό του συζύγου.

Ολοι έχουμε ακουστά το γαμοπίλαφο, και πολλοί το έχουμε δοκιμάσει. Για όσους δεν το ξέρουν ή δεν το έχουν φτιάξει λοιπόν θα δώσω τη συνταγή. Γενικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές και δεν θα μπλεχτώ στο ποιά ειναι η αυθεντική ή ποια είναι η καλύτερη. Αυτη που αναρτώ σήμερα απλώς ειναι η δική μου εκδοχή. Πήρα δύο τρεις συνταγές, διάλεξα αυτά που με βολεύαν/αρέσαν και ιδού.

 

Υλικά : 

 • 1 κιλό ζυγούρι 
 • 1 κότα 1 ½ κιλό 
 • 2 φλ. ρύζι νυχάκι (ή ανάλογα τα άτομα) 
 • 2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο 
 • ½ ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού 
 • Αλάτι και πιπέρι
 

Εκτέλεση : 

 
 1. Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Συνήθως τα βράζουνε και τα δύο μαζί, εγώ όμως προτιμώ να τα βράζω ξεχωριστά γιατί έτσι ελέγχω καλύτερα το βράσιμο και εκτός αυτού κρατάω το ζουμί που θα περισσέψει για άλλες χρήσεις. 
 2. Μόλις βράσουν τα κρέατά μας τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάμε στην άκρη ζεστά. 
 3. Σε μία κατσαρολίτσα τοποθετούμε ενα σουρωτήρι και ρίχνουμε 2 κουτάλες ζουμί απο το ζυγούρι και 1 κουτάλα ζουμί απο την κότα για κάθε 1 ποτήρι ρύζι που θα βάλουμε. 
 4. Ανάβουμε το μάτι και ξανβράζουμε το σουρωμένο πια ζουμί. 
 5. Προσθέτουμε το ρύζι, και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να το ανακατέψουμε. 
 6. Οταν είναι έτοιμο το πιλάφι μας, σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε το στακοβούτυρο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το χυμο λεμονιού, και μόλις τα απορροφήσει είμαστε έτοιμοι. 
 7. Σερβίρεται ζεστό προσθέτοντας φρεσκοκομμένο πιπέρι.
 

Tips 

*Η κότα πρέπει να είναι αλανιάρα άρα και παχιά/λιπαρή ... εαν δεν σας βρίσκεται εύκαιρη, μπορείτε να βάλετε κοτόπουλο Πίνδος που ειναι λίγο πιο λιπαρό απο τα συνηθισμένα. (αυτο δεν είναι διαφήμιση, απλώς αυτο χρησιμοποιώ εγώ).
*Το αχρησιμοποίητο ζουμι μπορείτε να το κρατήσετε για να ξαναφτιάξετε γαμοπίλαφο ή να έχετε ζωμό έτοιμο για άλλες χρήσεις.
*Ανάλογα με το πόσο «λαπά» θέλετε το ρύζι σας προσαρμόζετε την ποσότητα των ζωμών. Η αναλογία θα πρέπει όμως να είναι 2 ζυγούρι προς 1 κότα.

 

Καλή επιτυχία