Χοιρινό κότσι στο φούρνο

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Φυσικά δεν νοείται γιορτή χωρις τραπέζωμα, με ότι και αν περιέχει αυτό. Αλλωστε για εμάς τους Ελληνες, τα σημαντικότερα διαδραματίζονται γύρω απο ένα τραπέζι. Ετσι και εμεις οι νοικοκυρές, όταν ανοίγουμε το σπίτι μας και καλούμε κόσμο, θέλουμε να έχουμε ότι καλύτερο γίνεται στο μέτρο το δυνατό.

Για το τι θα ετοιμάσουμε βεβαια, σπαζοκεφαλιάζουμε απο πολύ νωρίς. Σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που πετυχαίνει πάντα όταν το μαγειρεύουμε, τι θα είναι αυτό που θα αρέσει σε όλους, τι θα είναι αυτό που θα κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, γενικά τι θα ευχαριστήσει τον ουρανίσκο των καλεσμένων μας. Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι έχετε ήδη αρχίσει να κάνετε τις λίστες των φαγητών που θα ετοιμάσετε και σιγά σιγά τις λίστες με τα ψώνια.

Αν ακόμα αμφιταλαντεύεστε ... σήμερα σας έχω πρόταση μούρλια. Πρόταση που την έκανα και στη φίλη μου τη Ράνια, όταν συζητώντας σήμερα έψαχνε για κάτι ιδιαίτερο για ένα τραπέζι που θα κάνει.

Χοιρινό κότσι για κυρίως πιάτο.

Αρωματικό, ζουμερό, με πετσούλα να γλύφεις και τα δάχτυλά σου και το καλύτερο, εύκολο χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Το κότσι είναι ένα πιάτο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και είμαι σίγουρη ότι θα εισπράξετε κοπλιμέντα για την μαγειρική σας. Η μαρινάδα και το αργό ψήσιμο κάνει το κρέας τρυφερό και ζουμερό. Η σάλτσα που δημουργείται είναι τέλεια για το συνοδευτικό που θα αποφασίσετε να έχετε. Πιλάφι, πουρές, πατάτες, ότι και άν είναι, θα απογειωθεί η γεύση του με την σάλτσα αυτή.

Καλή επιτυχία

 

Υλικά :

 
  • 2.5 κιλά χοιρινό κότσι (δύο κομμάτια)
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 πορτοκάλια
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. κέτσαπ
  • 3 κ.σ. soy sauce
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • 3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 200 ml μπύρα
 
για τη μαρινάδα
  • 5 λίτρα νερό
  • 1/2 φλ. αλάτι
  • 1 φλ. ζάχαρη
 
 

Εκτέλεση :

 
  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη που σκεπάζει με καπάκι βάζουμε το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη.
  3. Βυθίζουμε τα κότσια μας στο νερό και σκεπάζουμε τη λεκάνη με το καπάκι της.
  4. Βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  5. Αφου περάσουν οι 12 ώρες, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 230β και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Κόβουμε τα καρότα ροδέλες, τα κρεμμύδια στα τέσσερα, το σελερι σε μεγάλα κομμάτια, τα πορτοκάλια στα τέσσερα χωρίς τη φλούδα και τα βάζουμε στη γάστρα.
  7. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη.
  8. Βγάζουμε τα κότσια απο τη μαρινάδα, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στη γάστρα.
  9. Παίρνουμε λίγη ποσότητα απο τα υλικά που έχουμε στο μπωλ και αλοίφουμε τα κότσια πολύ καλά.
  10. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα απο πάνω και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας.
  11. Ψήνουμε στους 170β για περίπου 3 ώρες.
  12. Σερβίρετε τα κότσια σε πιατέλα.
  13. Το ζουμί που έχει δημιουργηθεί το χρησιμοποιείτε για σάλτσα στο συνοδευτικό σας. Μπορείτε να το σουρώσετε και να το "δεσετε" με ελάχιστο corn flour αν θέλετε τη σάλτσα σας πιο πηχτή.
 

 

 

Προσαρμοσμένη συνταγή απο Β.Δρίσκα