Κολοκυθοκεφτέδες & ντιπ ταχινιού

 

Στην πλειοψηφία των ανθρώπων αρέσει η ποικιλία στο τραπέζι. Είναι χάρμα οφθαλμών τα μεζεδάκια ή τα ορεκτικά που συμπληρώνουν ένα κυρίως φαγητό. Δεν είναι απαραίτητο να είναι "φανταχτερά" πιάτα. Μία πίτα, μια πατατοσαλάτα, μια μελιτζανοσαλάτα, έστω ένα τζατζίκι, αρκεί για να κάνει πιο πλούσιο το καθημερινό μας τραπέζι. Ορεξη συνήθως όταν καθόμαστε στο τραπέζι δεν μας λείπει, αλλά η δυνατότητα επιλογής κάνει το φαγητό ακόμα πιο ευχάριστο. Πόσο εύκολο όμως είναι να έχεις στο καθημερινό τραπέζι ποικιλία "εδεσμάτων". Αν με ρώταγε κάποιος πριν απο λίγο καιρό, θα έλεγα "πολύ δύσκολο για κάθε μέρα" ..

Τελικά όμως, αμα υπάρχει θέληση και οργάνωση όλα γίνονται. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ετοιμάσουμε ορεκτικά/συνοδευτικά που μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για 2-3 μέρες και να έχουμε κάποια ποικιλία στο τραπέζι μας. Φτιάξτε μια τυροκαυτερή, τυρένια τρουφάκια, μια παντζαροσαλάτα, μια ψευτοτυρόπιτα ή ακόμα και μια γαλατόπιτα αλμυρή και είσαστε έτοιμοι. Ξέρω, δεν είναι πάντα εφικτό, και εγώ δεν τα καταφέρνω όλες τις φορές, αλλά αν οργανωθώ λίγο καλύτερα νομίζω ότι θα το πετύχω.

Η σημερινή λοιπόν συνταγή είναι κάτι που θα μπορέσετε να ετοιμάσετε και να έχετε σαν συνοδευτικό σε κυρίως φαγητό σας. Οι κολοκυθοκεφτέδες τρώγονται μια χαρά και κρύοι οπότε είναι ιδανικοί για συμπλήρωμα. Στην παρασκευή τους το ζόρι είναι να τριφτούν τα κολοκυθάκια. Απο κει και πέρα όλα είναι εύκολα. Λίγη προσοχή να μην έχει πολλά υγρά το μίγμα (απο κολοκυθάκια και κρεμμύδι) και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο. Το άρωμα δε που παίρνουν απο το τηγάνισμα στο σησαμέλαιο είναι απίθανο. Μμμμμ!!

Καλή όρεξη

 
 

Υλικά :

 
κολοκυθοκεφτέδες 
  • 1 κιλό κολοκυθάκια 
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά 
  • 1 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο) 
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. φέτα 
  • 1 κ.γ. πιπέρι 
  • περίπου 250 γρ αλεύρι (όσο πάρει) 
  • σησαμέλαιο για το τηγάνισμα
ντιπ ταχινιού 
  • 150 γρ ταχίνι 
  • 80 ml σησαμέλαιο 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • χυμο απο μισό λεμόνι 
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (σκόνη) 
  • σπόρους μουστάρδας
 

Εκτέλεση :

 
κολοκυθοκεφτέδες 
  1. Τρίβουμε το κολοκύθι και το κρεμμύδι σε τρίφτη. 
  2. Βάζουμε το κολοκύθι σε μπωλ, το αλατίζουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να μαραθεί. 
  3. Αφήνουμε το κρεμμύδι στην άκρη. 
  4. Στραγγίζουμε το κολοκύθι και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε καθαρό μπωλ. 
  5. Προσθέτουμε το δυόσμο, τα αυγά, την φέτα τριμμένη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. 
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι και επιπλέον όσο χρειάζεται ώστε να έχουμε ενα πηχτό χυλό. 
  7. Σε ενα τηγάνι βάζουμε αρκετό σησαμέλαιο και όταν κάψει παίρνουμε κουταλιές απο το χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. 
  8. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές. 
  9. Τους βγάζουμε απο το τηγάνι και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. 
  10. Σερβίρουμε με το ντιπ ταχινιού.
ντιπ ταχινιού 
  1. Στο μούλτι βάζουμε το σησαμέλαιο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, την μουστάρδα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. 
  2. Μεταφέρουμε σε μπωλ, προσθέτουμε το ταχίνι και τους σπόρους μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά.