Φακόρυζο με Μπέικον

 

Οταν ακούμε για φακές το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η σούπα. Ομως υπάρχουν τόσες παρασκευές με φακές που μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεφύγουμε απο τα συνηθισμένα.

Το φακόρυζο το είχα ακουστά αλλά δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κάτι ενδιαφέρον. Καλεσμένη σε μια εκδήλωση απο την εταιρία "Αφοί Χαϊτογλου" (λεπτομέρειες απο την βραδιά σάς έχω σε επόμενη ανάρτηση) το δοκίμασα και ενθουσιάστηκα. Το κατα τα άλλα αδιάφορο φακόρυζο αναδείκνυε αρώματα μεθυστικά και το σησαμέλαιο έδινε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πιάτο.

Πήρα λοιπόν τη συνταγή και την άλλαξα λίγο για να έχω ακόμα πιο έντονες γεύσεις. Πρόσθεσα το μπέικον και το καλαμπόκι, ενώ καραμέλωσα τα κρεμμύδια για επιπλέον άρωμα. Νομίζω ότι βγήκε ένα πιάτο εξαιρετικό που ακόμα και αυτούς που δεν αγαπούν τις φακές θα τους ικανοποιήσει. Μπορεί να σερβιριστεί σαν συνοδευτικό αλλά στέκεται και μόνο του σαν ελαφρύ κυρίως.

Ανυπομονώ να έρθει η κόρη μου που δεν τρώει φακές να της το μαγειρέψω .. είμαι σίγουρη ότι θα το φάει άνετα μιας και η φακή δεν είναι τόσο έντονη σε αυτή την εκδοχή και συμπληρώνεται με τις υπόλοιπες γεύσεις.

Καλή όρεξη

 
 

Υλικά : 

 
  • 125 γρ. φακές 
  • 150 γρ. ρύζι basmati 
  • 60 γρ. σησαμέλαιο 
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα ροδέλες) ,
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 
  • 6 λωρίδες μπέικον 
  • 2 κ.σ. καλαμπόκι 
  • αλάτι - πιπέρι
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Σε μία κατσαρολίτσα βράζουμε το καλαμπόκι, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. 
  2. Εντωμεταξύ κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια. 
  3. Σε μία κατσαρολίτσα, σε νερό που βράζει ζεματάμε τις φακές για περίπου 15 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τις φακές μέσα στο νερό.
  4. Παράλληλα ετοιμάζουμε και το ρύζι. Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό, προσθέτουμε αλάτι και όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι. Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στη άκρη. 
  5. Σε βαθύ τηγάνι ή χαμηλή πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το σησαμέλαιο να κάψει. 
  6. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε. Οταν το κρεμμύδι πάρει χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσει. 
  7. Οταν το κρεμμύδι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε να πάρει και αυτό χρώμα. 
  8. Προσθέτουμε το ρύζι, το καλαμπόκι, τις φακές στραγγισμένες και αλατοπιπερώνουμε. 
  9. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και αποσύρουμε απο τη φωτιά.