Σάμαλι
Για την φίλη Αννα που το έχει ζητήσει και το περιμένει εναγωνίως.
Το πάλαι ποτέ (μην ζητάτε χρονολογίες), όπως σας έχω πει, δεν ασχολιόμουν ενεργά με την μαγειρική ... τα απαραίτητα και έξω απο την πόρτα. Τις συνταγές όμως απο σπιτικά φαγητά και γλυκά που δοκίμαζα, τις ζήταγα και τις κράταγα στα κιτάπια μου.
Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή. Είναι συνταγή που μου έχει δώσει η Μαριάνθη για γλυκό σάμαλι που έφτιαχνε (και απολαμβάναμε εμείς) η θεία της Τασούλα. Μαριανθάκη, δεν πήγε χαμένος ο κόπος σου να μου γράψεις τη συνταγή ...χιχιιχιχι ... ευχαριστώ !
Γλυκό αγαπημένο το σάμαλι που τιμάει δεόντως ο σύζυγος. Εχει κάποια διαδικασία στην ετοιμασία του αλλά δεν είναι και βουνό. Αν δε, το σιροπιάσεις σωστά έχεις το απίθανο γλυκό.
Σλουρπππππππ !

Υλικά :
- 3 γιαούρτια (αγελαδίτσα γράφει η Μαριάνθη / εγώ έβαλα becel)
- 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κ.γ. Μαστίχα σκόνη
- 1 κ.σ. κοφτή σόδα
- 1 & 3/4 φλ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
σιρόπι
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 2 σταγόνες εσανς μαστίχας
Εκτέλεση :
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180β.
- Μοιράζουμε τα 3 γιαούρτια σε 2 μπωλ.
- Στο πρώτο μπωλ προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε.
- Στο δεύτερο μπωλ προσθέτουμε τη σόδα και τη μασχτίχα και ανακατεύουμε.
- Ενώνουμε τα δύο μπωλ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και απλώνουμε με σπάτουλα να έχει το ίδιο πάχος παντού.
- Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη ψίχα καρυδιού.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει.
- Βγάζουμε απο το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 6-7 λεπτά. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε την εσάνς μαστίχας.
- Παιρνουμε το κρύο μας γλυκό, το κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο κουταλιά κουταλιά και το αφήνουμε να ρουφήξει το σιρόπι.
