Χελωνομπισκοτάκια

 

Στο σπίτι μας θέλουμε να έχουμε κάτι γλυκό για τις ώρες της υπογλυκαιμίας. Μια σοκολάτα (αλοίμονο!), ενα γαλακτομπουρεκάκι, μια παστούλα, ενα τουλουμπάκι, κάτι.

Οταν θέλω να φτιάξω ενα γλυκό, έτσι "για να υπάρχει", πρώτη μου επιλογή είναι ένα κέικ. Τα μπισκότα είναι αρκετά χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεών μου. Ισως γιατι συνήθως αυτά που μου προσφέρουν είναι σκληρά και χωρίς ενδιαφέρον. Ισως και γιατι τα εχω συνδυάσει με τις γιορτές, δεν τα υπολογίζω τον υπολοιπο χρόνο.

Ομως όταν "επεσα" πάνω σε αυτα τα μπισκοτάκια, χωρίς δεύτερη σκέψη είπα ότι πρέπει να τα δοκιμάσω. Είναι μπισκοτάκια αρκετά μαλακά και γλυτώνεις το σπάσιμο του δοντιού. Τα ξηροκάρπια που τα περιβάλουν δίνουν την ξεχωριστή γεύση. Οσο για την εμφάνιση ... νομίζω ότι είναι εξαιρετική και ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα. Το μεγάλο τους ατού ... εξαφανίζονται στο τσακ μπαμ ! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος ξηρού καρπού προτιμάτε ... εγω σε κάποια έβαλα και φυστίκι Αιγίνης ... μμμμ ... και μπορείτε να αντικαταστήσετε την καραμέλα με σοκολατίτσα ... ξανά μμμμ !

Καλή επιτυχία !

 

 

Υλικά : 

 
  • 1 φλ. αλεύρι 
  • 1/3 φλ. κακάο 
  • 1/4 κ.γ. αλάτι 
  • 114 γρ. βούτυρο 
  • 2/3 φλ. ζάχαρη 
  • 1 μεγάλο αυγό (χωριστά κρόκος/ασπράδι) + 1 ασπράδι 
  • 2 κ.σ. γάλα 
  • 1 κ.γ. εσανς βανίλιας 
  • 1 1/4 φλ. pecan (ψιλοκομμένα) 
  • 15 καραμελίτσες γάλακτος 
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
 

Εκτέλεση : 

 
  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. 
  2. Στο μίξερ μας χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο κρεμώδες μίγμα. 
  3. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, το γάλα και την βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. 
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. 
  5. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μισή ώρα με τρία τέταρτα ώστε να σφίξει. 
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί. 
  7. Χτυπαμε καλά τα ασπράδια σε ενα μπωλάκι. 
  8. Σε άλλο μπωλάκι βάζουμε τα pecan αφού τα έχουμε ψιλοκόψει (οχι στο multi). 
  9. Βγάζουμε το μίγμα μας απο το ψυγείο, παίρνουμε 1 κουταλίτσα και πλάθουμε μπαλάκι σε μέγεθος μικρού καρυδιού. 
  10. Το περνάμε πρώτα απο το ασπράδι, μετά απο τα ψιλοκομμένα pecan και το τοποθετούμε στο ταψί. 
  11. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα φροντίζοντας να τοποθετούμε τα μπαλάκια αρκετά μακριά το ενα απο το άλλο γιατι θα απλώσουν στο ψήσιμο. 
  12. Παίρνουμε την μεζουρίτσα μας για το 1/2 κ.γ. και πατώντας τα μπαλάκια μας σχηματίζουμε ενα βαθούλωμα στο κέντρο. 
  13. Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Μην τα παραψήσετε γιατι θα σκληρύνουν. 
  14. Βάζουμε τις καραμέλες με την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αυτό θα μας πάρει 1-2 λεπτά. 
  15. Μόλις ψηθούν τα μπισκότα μας, τα βγάζουμε αμέσως απο το φούρνο και προσεκτικά πιέζουμε πάλι το βαθούλωμα. 
  16. Γεμίζουμε το βαθούλωμα με τη λιωμένη καραμέλα. 
  17. Αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά και κατόπιν τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
 

 

Συνταγή απο εδώ